Rapper bez příkras Ice Cube dnes v Praze

Praha - Legendární americký rapper a herec Ice Cube dnes poprvé vystoupí v České republice. Koncert představitele takzvaného gangsta rapu bude vrcholem akce Hip Hop Allstars/Gangsta Boombox v pražské Incheba Areně. Program začne v 19:00 produkcí dýdžeje Tuca, dále zahrají rappeři Orion a James Cole se svým úspěšným projektem Orikoule, Nironic a beatmaker Enemy a rapper Ektor jako duo Ektor & Enemy. Ice Cube se na jevišti objeví zhruba půl hodiny před půlnocí.

„Ice Cube má vždy co říct, přichází z ghetta a zná problémy obyčejných lidí, ale má vysokoškolský diplom. Věci říká narovinu, nijak je nepřiklášluje,“ říká o americkém rapperovi hudební publicista a pořadatel koncertu David Maryško.

Rapperovy texty plné slov o násilí, drogách a prostituci vzbuzují obdiv u fanoušků, ale i rozhořčení a obviňování z rasismu a šovinismu. „Někdo říká, že když máme vliv na mládež, tak bychom to měli dělat čisťoučký. Ale to si zřejmě neuvědomuje, že hip hop je mezi lidmi respektovaný, protože mluvíme o tom, co cítíme. Nesnažíme se nic skrývat. Pokud z něčeho šílíme, tak si pište, že to uslyšíte z naší desky,“ říká k tomu Ice Cube.

„Jsme Černá CNN“

Ice Cube (vlastním jménem O'Shea Jackson) rapuje už 24 let, byl jedním ze členů N.W.A., nejkontroverznější kapely amerického hip hopu, která podle Maryška jako první otevřela problematická témata a silně se vymezovala vůči americké policii. „Byli 'Černou CNN', hovořili o tom, co se skutečně děje,“ říka Maryško. Kapela, s níž Ice Cube natočil dvě alba předtím, než v roce 1990 přešel na sólovou dráhu, založila směr gangsta rap, vyznačující se násilnými texty. Sám Ice Cube narozdíl od jiných představitelů směru problémy se zákonem nemá.

Autor písní jako Gangsta rap Made Me Do It, It Takes a Nation nebo Get Money, Spend Money, No Money se od poloviny 90. let věnuje herectví, účinkoval ve více než 20 filmech, například v akčním snímku Anakonda, uváděném také v Česku. Ice cube je známý i svou spoluprácí s hudebníky různých žánrů třeba s kapelami Red Hot Chilli Peppers a Korn nebo DJem Paulem Oakenfoldem, z hiphopových kolegů pak s Public Enemy nebo Cypress Hill.