Pronásledovaný, leč nezlomený Ladislav Wagner vystavuje na Starém městě

Praha - Výtvarník Ladislav Maria Wagner, kterému galerie Břehová uspořádala výstavu obrazů, měl dlouho hlavní město zakázané. Za totality tu nesměl žít ani pracovat. Přes všechnu perzekuci se nakonec stal mezinárodně uznávaným malířem. Jeho jméno najdete i ve Světovém registru umělců v New Yorku. V Nitranské ulici na Vinohradech měl kdysi Ladislav Maria Wagner svůj první ateliér. Dnes žije a maluje v jihočeských Hajanech. Jihočechem se stal z donucení. Byl nepřítelem minulého komunistického režimu.

V totalitním období byl režimem tvrdě pronásledován, vězněn a fyzicky i duševně týrán s trvalými následky na zdraví. Byl nuceně stěhován z místa na místo. Nejdříve ho státní bezpečnost vystěhovala do Ostravy. „Stěhovací anabáze tím ale nekončila, pak mě zase na příkaz tajemníka pro kulturu vystěhovali, vysypali mi věci za Příborem do pole a skončil jsem v Rožmberku, který jsem po dobu sedmi let nesměl opustit,“ popisuje režimní pronásledování výtvarník.

Roku 2007 v pařížském ateliéru vznikly obrazy, jež jsou součástí cyklu „Pozdvihování“, který byl vystaven v Paříži (galerie Thuillier), v Amsterdamu (galerie Tussen) a v San Sebastianu spolu se souborem kreseb k obrazu „Snímání z kříže“ instalovaném v katedrále St-Croix v belgickém Lutychu. Část cyklu spolu s posledními obrazy je zahrnut do současné expozice v pražské galerii Břehová.

Ústřední obraz výstavy má název Arytmie. Odstartoval nejen celou sérii obrazů, ale i uměleckou výpověď člověka, který prodělal složitou operaci srdce. „Je to nejucelenější výstava za posledních pět let. Pracuji podle svých vlastních pocitů, ale s pevným myšlenkovým základem. Každý obraz se váže vždy k nějaké události,“ prozrazuje Wagner.

Expozice vypráví příběh o strachu, bolesti, ale i naději a radosti. O základních pocitech, které doprovázejí lidský život. Po pražské výstavě budou obrazy Ladislava Wagnera k vidění v Českých Budějovicích.

Ladislav Maria Wagner - malíř, grafik, sochař

narozen 27. června v Nitře. Pochází po otci ze známého Jaroměřského rodu malířů, dekoratérů, sochařů a kameníků. Malířova experimentální tvorba je známa po celém světě a jeho obrazy jsou součástí mnoha státních a soukromých sbírek. Realizuje se také v architektuře. Získal významná ocenění doma i v cizině a je čestným členem několika prestižních institucí. Je znám svou nechutí k médiím a k popularizaci své osoby na veřejnosti. Žije a pracuje v ústraní jihočeské vesničky Hajany. Tvoří také v rakouském Vocklabrucku, městečku Sitges nedaleko Barcelony, v Pollenci na Malorce a francouzském La Londe Les Maures.