Schwarzenegger vrátil dědicům obrazy, které zabavili nacisté

Sacramento – Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger osobně předal v pátek potomkům židovského obchodníka obrazy, které původním vlastníkům zabavili nacisté. Renesanční plátna ještě před druhou světovou válkou koupil americký mediální magnát William Hearst. Na stěně jeho kalifornského zámku visela 74 let. Před dvěma lety se ale zjistilo, že plátna mohla původně patřit židovskému obchodníkovi s uměním Jakobu Oppenheimerovi.

„Teprve nedávno jsme se dozvěděli, jaký byl celý příběh těchto děl. Jakmile jsme to zjistili, začaly úřady rychle jednat, aby daly věci do pořádku,“ uvedl Arnold Schwarzenegger. „Je správné, aby se majetek Rosy a Jakoba Oppenheimerových vrátil do rukou jejich rodiny. Pro mě je veliká čest zastupovat lid státu Kalifornie a předat rodině majetek zpět,“ prohlásil při předávání obrazů.

Malby vznikly mezi lety 1500 a 1590 v Benátkách. Jednou z nich je ženský portrét od Tintoretta. Další podobizna muže pravděpodobně od Giovanniho Carianiho a poslední je dílo nazvané Venuše a Amor od Tizianova žáka Parise Bordoneho.

Manžele Oppenheimerovy připravili o obrazy nacisté v nucené aukci v polovině 30. let. Oba utekli do Francie, kde Jakob v roce 1941 zemřel. Jeho žena zahynula o dva roky později v koncentračním táboře v Osvětimi. Plátna se ale ještě před válkou dostala za oceán do sbírky Williama Hearsta, který je koupil právě v berlínské dražbě. Umístil je do svého zámku, který po jeho smrti v roce 1970 přešel pod kalifornskou správu.

Dva obrazy z majetku Oppenheimerových převzali v Sacramentu jejich vnuci. Dědicové plánují plátna prodat a výtěžek si rozdělit. V kalifornském muzeu, které vzniklo v Hearstově zámku, zůstanou kopie obou obrazů. Třetí originál – Venuše a Amor – ponechají muzeu jako zápůjčku.