Spejbl a Hurvínek jako potetovaní punkáči

Praha - Tradiční Spejbl a Hurvínek v netradičních podobách - to je téma výstavy v pražské galerii Hygienická stanice. Populární figurky se pod rukama grafika Luďka Peška Pachla proměnily třeba v punkáče, kterým jejich tetování závidí i včelka Mája. Výstava rebel artu potrvá ve vinohradské galerii Hygienická stanice do 30. dubna.

Návštěvníci galerie můžou obdivovat třináct televizních instalací: Spejbla s Hurvínkem, jak na pražských barikádách brání vstupu ruských vojsk v roce 1968, jak demonstrují proti fašismu nebo jako obdivovatele Andyho Warhola.

Na další instalaci zase skandují Gabba Gabba Hey po cestě z hospody, kde popíjeli s legendární kapelou Ramones a přitom ještě stačili sledovat fotbalové finále. „Některé vzniknou hodně spontánně, jako třeba pomsta krvavá - ta vznikla, protože se mi Spejbl do té malé televize nevešel, tak jsem mu nejdřív odšrouboval hlavu, pak se mi nevešel ani na ležato, tak říkám, že hlava musí pryč, a tak vznikla krevní msta, že mu Hurvajs usekne hlavu,“ dodává s úsměvem výtvarník.

Výstava se líbí i ředitelce divadla Spejbla a Hurvínka Heleně Štáchové: „Je to pohled mladého člověka, pohled rebelujícího člověka. My také děláme v divadle politickou satiru, takže já ho mám velmi ráda, mám ráda recesi.“

Luděk Pešek Pachl obdivuje obě dřevěné postavičky už od dětství a když vystavil Spejbla s Hurvínkem do výlohy butiku v Berlíně, tak na ně pozitivně reagovali i Němci. „Němci z východního bloku znají téměř všichni Spejbla a Hurvínka, ze Západního Berlína je znají taky všichni, protože koukali na východoněmeckou televizi, kde měli české pohádky a ty jsou nejlepší,“ vysvětluje výtvarník.

V Berlíně žije Luděk Pešek Pachl od roku 1997. V Česku vystavuje pravidelně - vedle galerie Hygienická stanice se představil například ve Veletržním paláci nebo v galerii Art Factory.

  • Výstava Luďka Peška Pachla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/798/79710.jpg
  • Luděk Pešek Pachl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/798/79711.jpg