Díla z restituované Freundovy sbírky jdou do dražby

Praha - V Praze se budou dražit díla ze sbírky významného prvorepublikového sběratele Emila Freunda. Zemřel za druhé světové války a jeho obrazy mu zabavili nacisté. Desítky let je vlastnil československý a poté český stát, teprve téměř 20 let od svržení totalitního režimu se loni podařilo dědicům získat tři desítky děl. Část z nich stát odkoupil, některá ze zbylých nyní dědicové v Česku nabízejí k prodeji. Díla bude nabízet Galerie Art Praha v aukci v sobotu 25. dubna v hotelu Hilton. Nejdražší položkou aukce ale bude obraz mimo tuto kolekci - olej malířky Toyen s názvem Ztroskotání ve snu z roku 1934 bude mít vyvolávací cenu 16 milionů korun. Obrazy lze vidět na webu galerie.

Freundova kolekce zahrnuje francouzské umění a díla českých autorů. Z francouzské části sbírky se bude prodávat například obraz Maurice Utrilla (1883 až 1955) Le donjon rue des Veaux s vyvolávací cenou 2,5 milionu korun. Z Freundovy sbírky pocházejí také dva kvaše a jeden akvarel Maurice de Vlamincka (1876 až 1958). Práce na papíře mají vyvolávací cenu mezi 600.000 a 850.000 korunami a v dražbě je doplní Vlaminckův olej Na farmě s vyvolávací cenou 1,45 milionu korun; ten však pochází již z jiné sbírky.

Z českého umění se bude z Freundovy sbírky za 2,2 milionu korun dražit obraz Emila Filly Zátiší s podnosem a lahví vína či Moravská krajina od Václava Špály. Vyvolávací cena je 1,2 milionu korun.

Právník Emil Freund zahynul během holokaustu. Cesta k vydání děl z jeho sbírky trvala mnoho let. Protože restituenti nejsou v přímé linii s původními vlastníky, nemohla být díla přímo vydána podle zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holokaustem. Z Národní galerie v Praze, do jejíž předchůdkyně Moderní galerie se díla dostala za války, byla nejprve vydána Židovskému muzeu v Praze. To je předalo Freundovým potomkům. Freundovy dědice vypátrala v USA kurátorka Židovského muzea.

Stát vydal 32 děl, z nichž 13 prohlásilo ministerstvo kultury za památku, neboť uvádělo, že jsou významnou částí státních sbírek. Tato díla pak stát od restituentů odkoupil. Výkup byl ale také jedinou možností, jak mohou potomci Freunda svou restituci využít - odvézt je do své země právě kvůli statutu kulturní památky nemohli.

Sumou ve výši několika desítek milionů korun šlo o jednu z nejvýznamnějších státních akvizic po nákupu části Waldesovy sbírky z konce 90. let. Nejvýznamnějším dílem sbírky je obraz Paula Signaka Parník na Seině, který i nadále zůstává v NG. Jeho cena se odhaduje na 30 milionů korun.

  • Maurice Utrillo / Kostel sv. Petra na Montmartru (1930) zdroj: Židovské muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/800/79958.jpg
  • Emil Filla / Zátiší s podnosem a lahví vína zdroj: Židovské muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/800/79955.jpg
  • Bohumil Kubišta / Pohled na cementárnu v Braníku (1911) autor: ČT24, zdroj: Židovské muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/800/79957.jpg
Vydáno pod