stop. think. run, radili US3 v Lucerně

Praha - Po dvou letech se do Prahy vrátila formace US3. Tak jako při své minulé návštěvě i tentokrát vystoupila v Lucerna Music Baru, kde včera představila svou poslední, v pořadí sedmou desku stop. thing. run. „V životě se občas musíte zastavit a zamyslet se nad tím, co právě děláte a co byste ve skutečnosti dělat chtěli. A jakmile zjistíte, co to je, naplno se k tomu rozběhněte,“ vysvětluje producent kapely Geoff Wilkinson název alba. Z Prahy zamíří US3 do Maďarska, Polska, Německa, Finska a nakonec do Estonska.

Britská formace ovlivnila celou generaci posluchačů a pojmu jazz dala nový rozměr. „Vždycky jsme sami sebe označovali jako hip hop jazz. V dnešní době má ale hip hop i jazz tolik odnoží, že možnosti jejich míchání jsou v podstatě nekonečné, takže na albu třeba uslyšíte i vlivy africké a latinské hudby,“ prozradil producent US3.

Vedle známé sestavy se na nové desce objevili i dva noví rapeři - Sene a Brook Yung. Wilkinson je označil za "nejmladší vokalisty, které angažoval od doby Hand on the Torch". Díky nim se album prý posunulo trochu do hip hopu.

V České republice se US3 představili poprvé v roce 2005 a od té doby jezdí pravidelně. „Ty davy lidí, které v Praze chodí na naše koncerty, jsou úplně neskutečné. Lidé šílí, křičí, zpívají s námi. Reakce publika jsou fantastické, takže se sem rádi vracíme,“ pochvaloval si české fanoušky Wilkinson.

Geoff Wilkinson představuje US3:

US3 je vlastně mým hudebním dítětem. Narodilo se v roce 1992 jako experimentální fúze hip hopu a jazzu s využitím starých samplů z katalogu Blue Note Records. Nechtěl jsem ale, aby to bylo úplně retrospektivní, a tak jsem k tomu přimíchal americké rapery a řadu mladých jazzových hudebníků z rozvíjející se jazzové scény v Londýně. Mou původní myšlenkou bylo, že by se hudba Us3 měla skládat ze tří elementů: starých jazzových samplů, boom bapu s rapem a navrch sóla mladých jazzmenů. Tím jsem kvitoval minulost, přitom pevně stál v přítomnosti a zároveň hleděl do budoucnosti. Chtěl jsem lidem rozšířit obzory. Chtěl jsem předat pochodeň.