Nejhlasitější nástroj světa rozduní Roxy

Praha - Britská kapela The Dhol Foundation, průkopník tradičního indického nástroje, bubnu dhol, vystoupí 16. dubna 2009 v klubu Roxy. Jejich koncerty jsou proslulé především obrovskou energií, vždyť dhol patří mezi nejhlasitější nástroje světa. Prý se jimi kdysi zaháněli tygři či cizí armády nebo svolávali obyvatelé na náměstí. U The Dhol Foundation však nezůstává pouze u soustředěného zvuku několika těchto velkých nástrojů, hudebníci k němu míchají i elektronické rytmy a kytary. Kapela patří k předním představitelům londýnského asijského undergroundu. Do Roxy přijede včele s frontmanem Johnnym Kalsim, legendárním dholistou. Hudební formace  během své kariéry vystoupila snad na všech předních světových festivalech včetně prestižního WOMADU.

Objevitelem bubnu dhol se pro západní kulturu stal v 90. let 20. století právě Johnny Kalsi, Pákistánec narozený v Londýně. Bývá přezdívaný Mr. Dhol a svým debutem „Big Drum: Small World“ z roku 2001 přehodnotil na věky názor na tento tradiční nástroj a jeho uplatnění v současné hudbě. Bhangra, původně undergroundová záležitosti londýnské asijské komunity, se ve spojení s moderními nástroji zanedlouho přeměnila v dravý, stále však veřejnosti utajený hudební proud.

„Chtěl jsem k tomu, co děláme, od začátku adaptovat elektroniku. Jde nám o experimenty, to nehodlám popřít. Nevěřil jsem, že bych dokázal připravit čistě bubenické album. Některé z nich jsem předtím slyšel a přišly mi po desítkách minut jednotvárné. Je totiž jedno, zdali změníte rytmus či základní vzorec, zvuk bubnu zůstane stejný. Tak jsem si řekl: nechci vytvořit desku dhol pouze s rytmy a údery. Chci hudbu, vokály, chci, aby lidé tu desku poslouchali a jenom přitom zavřeli oči a malovali si své vlastní obrazy,“ říká Johnny Kalsi.