Den památek zve tam, kam noha návštěvníka běžně nevstoupí

Praha – 18. duben je od roku 1982 Mezinárodním dnem památek a sídel a nejinak tomu je i letos. Den památek připadá na sobotu, takže k výletu do některého českého či moravského památkového objektu je ideální příležitost. Především hrady a zámky umožňují návštěvníkům vstup zdarma nebo se slevou, často spojený s doprovodným programem nebo zpřístupněním prostor, kam běžná prohlídka nezavítá. Tématem letošního Dne památek je „Kulturní dědictví a věda“. Přehled nabídky památkových objektů najdete buď v příloze k tomuto článku, nebo podrobněji na stránkách Národního památkového ústavu.

Zvýhodnění vstup se vztahuje na památky, které spravuje Národní památkový ústav. Na některých z nich čekají na návštěvníky netradiční průvodci. Zámkem ve Velkém Březně provede příchozí sama hraběnka z Chotků. Na státním hradu a zámku Frýdlant bude mít audienci věhlasný vojevůdce Albrecht z Vladštejna.

Jinde vsadili na spojení s kulturními akcemi. Koncert cembalistky Edity Keglerové si mohou lidé vyslechnout na hradě Grabštejn. Na zámku Sychrov je připravena Noc s Vivaldim. Zámek Ploskovice láká k prohlídce výstavy fotografií Františka Janovského, které pořídil na Islandu. V Jindřichově Hradci je pro veřejnost zdarma otevřena výstava Milované dítky – svět dětí na šlechtických sídlech.

Pokud si chcete prohlédnout místa, kam návštěvníkova noha běžně nevstoupí, vydejte se třeba na Karlštejn na prohlídku arkád Císařského paláce.

Rozlehlý komplex dvou zámků, hradu a jejich okolí v Bečově nad Teplou si budou lidé moci prohlédnout opravdu zblízka a celý. Umožní jim to papírový model objektů. Ostravané se zase budou moci svézt do dolu Michal historickým trolejbusem. Jízdné se ale platí.

Milovníci zvířátek si přijdou na své na hradě Křivoklát, kde se budou věnovat obojživelníkům. Odborníci ze Správy CHKO Křivoklátsko seznámí návštěvníky se životem těchto chráněných živočichů. Na Točníku se příchozí mohou těšit na ukázky sokolnictví, přelety ptáků, setkání na ruce i na sokolnické zasvěcení.

Věda pro památky, památky pro vědu

Aktivity v Den památek mají i své tematické zaměření. Loni se odehrávaly na téma „Sakrální dědictví a posvátná místa“, letos je to „Kulturní dědictví a věda“. Zaměření mezinárodního dne chce připomenout někdejší roli vědy při vzniku nynějšího kulturního dědictví i přínos, jaký mají věda a technologie pro studium památek a jejich uchování. Zmínit chce ale také, že ne všechny příspěvky jsou vždy pozitivní.

Mezinárodní den památek a sídel má za cíl nejen zviditelnit téma kulturního dědictví pro nejširší veřejnost a zdůraznit potřebu úsilí k ochraně a uchování kulturního dědictví, ale připomenout i snadnou zranitelnost neuváženými činy nebo zanedbáváním.

  • Papírový model komplexu Bečov nad Teplou zdroj: Národní památkový ústav http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/806/80585.jpg
  • Rekonstrukce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50584.jpg
Vydáno pod