V Poličce můžete zasednout do stejné lavice jako Bohuslav Martinů

Polička (Svitavsko) – V rodném městě Bohuslava Martinů otevřeli na začátku dubna výstavní prostory, které nesou jméno tohoto skladatele - Centrum Bohuslava Martinů. Nachází se v budově bývalé chlapecké měšťanky, která je s životem Martinů přímo spojena – jako chlapec školu navštěvoval a po první světové válce tu vyučoval hru na housle. Od jeho smrti uplynulo letos 50 let a při té příležitosti vznikl dvouletý kulturní projekt Martinů Revisited, do kterého se samozřejmě zapojila i Polička.

„Celá akce stála padesát milionů. Od Evropské unie jsme dostali dvaadvacet milionů korun,“ uvedl starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS). Autoři projektu chtěli, aby výstavní prostory nebyly jen nudným místem s vitrínami. Expozice, kterých je celkem šest, jsou tvořeny interaktivním způsobem, oživené řadou programů a her.

Návštěvníci centra se mohou zastavit například v Barevném světě Bohuslava Martinů, kde se seznámí s jeho životem a dílem za hudebního doprovodu. Nahlédnout mohou i do Historické třídy s dobovou výmalbou a nábytkem, archiv a badatelna zase potěší odborníky možností zkoumat sbírky cenných rukopisů a originálních partitur. Audiovizuální sál dovoluje zhlédnout několik filmů, včetně dobových záběrů ze života Bohuslava Martinů.

Kromě připomínky skladatele a výstavy o historii města se v muzeu nachází i unikátní sbírka horáckého skla z osmnáctého a devatenáctého století. Jednou z expozic je také Historie města Poličky a okolí, v níž si mohou návštěvníci vyzkoušet výstavbu města nebo se na chvíli ocitnout v roli ostrostřelce na střelnici či nakupovat na městském trhu.

Bezbariérové centrum však nebude jen muzeem. Město ho chce využít i ke kulturním a společenským událostem – pořádání besed, konferencí a komorních koncertů.

Vydáno pod