Ročenka české architektury představuje 35 projektů

Praha - Přehled současné české architektonické scény nabízí nová ročenka Česká architektura 2007-2008, kterou vydal Prostor – architektura, design, interiér. Přehled nejzajímavějších staveb, jež u nás vznikají, vybírá každý rok jiná osobnost z oboru. Pro sestavení té poslední byl osloven architekt Svatopluk Sládeček, který do ročenky zařadil pětatřicet projektů. „Chtěli jsme v době podnikatelského baroka ukázat potenciálním investorům, jak by měl vypadat rodinný dům,“ uvedla Dagmar Vernerová z vydavatelství Prostor, co je smyslem celého projektu.

Mezi stovkami standardních českých rodinných domů nebo administrativních ghett přibude každý rok i kus neotřelé architektury – nejen zajímavě zrekonstruované vily, ale i moderní kostely nebo knihovny.

„V publikaci najdeme spíše než vily řadové rodinné domy nebo dostavbu banálního vesnického domku. Jsou tam i stavby vyloženě komerční, které se musí poprat se složitou kombinací funkcí,“ popisuje Sládeček.

S. Sládeček o české architektuře:

Česká architektura zaostává za zeměmi s vyspělou architektonickou kulturou. Ta průrva několik desetiletí, kdy jsme se světem ztratili kontakt, je pořád znát. Ale dohání se a dohání se odpovědně.

Vybrat z množství staveb maximálně třicet pět nebylo podle jeho slov nijak jednoduché, od přípravy až po samotný výběr: „Je potřeba tak rok dopředu sledovat odborná média a pak oslovit architekty. Já jsem oslovil asi dvě stě architektů, od nich jsem získal tipy na dvě stě dokončovaných staveb a z toho sto dvacet jsem oběhal. Všechny z nich byly kvalitní a dodneška mně vrtají hlavou desítky staveb, které by v knize mohly být.“

Kniha se skládá ze tří kapitol. První z nich – Stavby – představuje 35 vybraných objektů, její značná část je věnována stavbám pro bydlení. Po kapitole Názor následuje Faktografie, která přináší statistické přehledy a také výsledky vybraných celostátních soutěží a projektových soutěží.

I některé z domů v ročence už se proslavily na stránkách architektonických časopisů, mnohé mají na svém kontě i ceny jako Grand Prix nebo Stavba roku. Do publikace je zařazen například zámecký park ve Ctěnicích. Obrovskou zpustlou zahradu architekti předělali na intimní stromořadí s vodním příkopem a altánem.

Nebo trafostanice navržená architektem F. A. Librou v roce 1926, která získala novou podobu s patinovou omítkou a zachovanými původními okny a dveřmi. Novostavby pak reprezentuje dům s tváří šelmy L´Ocelot, který vyrostl na místě bývalého ČKD v pražských Vysočanech.

Architekt Svatopluk Sládeček se narodil v roce 1969 ve Zlíně. Studoval VŠUP, první rok průmyslový design a poté architekturu. Studia dokončil roku 1994. Už na škole založil se třemi kolegy studio New Work. Mezi jeho realizace patří např. rodinný dům v Rajhradě nebo multifunkčí dům v proluce na nám. Míru ve Zlíně. Rozhovor se Svatoplukem Sládečkem