Dokumenty na ČT: V hlavní roli Gustáv Husák

Praha - V listopadu uplynulo sedmnáct let od smrti Gustáva Husáka, bývalého československého prezidenta a dlouholetého generálního tajemníka KSČ. Zatímco v době jeho smrti se o Husákovi příliš nehovořilo, nyní se o něm hraje na Slovensku divadelní hra a k rozporuplnému politikovi se vrací i dokument V hlavní roli Gustáv Husák. Snímek zachycuje portrét člověka, který byl hlavním představitelem normalizace v 70. a 80. letech, ale také politickým vězněm v letech padesátých. ČT ho uvede dnes ve 20:30 na ČT2.

Za scénářem a režií filmu stojí Robert Sedláček a Michal Kubal. V dokumentu zpracovávali nejen archivní materiály. Před kamerou zazněly výpovědi i řady pamětníků Husákovy éry, včetně těch, kteří politika osobně znali. Na svého otce mimo jiné vzpomíná jeho syn Vladimír.

Na letošním Mezinárodním filmovém festivalu populárně-vědeckých a dokumentárních filmů Academia film Olomouc získal tento snímek Cenu časopisu Dějiny a současnost za nejlepší český dokument v oblasti humanitních a společenských věd.