Nazareth opět v Česku

Praha - Legendární skotská rocková skupina Nazareth pokračuje v turné po Evropě. Dnes večer vystoupí v Ostravě. Koncert je letošním druhým českým zastavením kapely. Podle svých webových stránek evropské turné skupina chce zakončit opět v České republice a to 5. září v Havířově. Nazareth, kteří v Česku vystupují poměrně často, prodali po celém světě miliony alb.

Základ minulého koncertu tvořily známé skladby jako Bad Bad Boy, Shanghai'd In Shanghi nebo Turn On Your Receiver. Zazněly i novější písně jako Misery nebo Java Blues. S velkým ohlasem se setkala v Česku velmi populární skladba Hair of the Dog ze stejnojmenného alba z roku 1975, která je na tuzemských zábavách známá i pod názvem Now You're Messing With a Son of a Bitch. V samém závěru nechyběl největší hit, milostná balada Love Hurts, původně od The Everly Brothers, jediná skladba od Nazareth, která se umístila v americkém žebříčku Top Ten. Dá se přepokládat, že podobnou dramaturgii bude mít i ostravský koncert.

„Předpokládám, že Nazarethi předvedou svoji rockovou klasiku, i když jejich poslední album Newz bylo výborné, syrové a energické, což málokdo čekal. Kapela dokáže ještě překvapit a to se cení. Oni opět našli ztracený “feeling„, který si na nic nehraje. Potlačili rockové balady, které letěly v 80. letech. Album má opravdu hardrockový rozměr. Ale myslím si, že své nejslavnější balady stejně nevynechají. Je pravdou, že tato kapela má u nás poměrně velkou fanouškovskou základnu a je zřejmé, že hlad po hardrocku 70. let je tady pořád silný,“ uvádí hudební publicista Martin Hošna.

Skupina vznikla v roce 1968 ve městě Dunfermline, poté působila v Londýně. Úspěchy slavila zejména díky deskám, které produkoval Roger Glover ze slavnějších Deep Purple. Uznání kapele včetně velké popularity v tehdejším Československu přineslo zejména album Hair of the Dog.

Kapela v polovině 70. let přesídlila do Kanady a vydala řadu desek; vystřídalo se v ní také několik muzikantů. Z původní sestavy v Nazareth nyní působí jen zpěvák Dan McCafferty a Pete Agnew. Bubeník Sweet zemřel během turné kapely před deseti lety, za bicími jej nahradil baskytaristův syn Lee Agnew. Současnou sestavu doplňuje kytarista Jimmy Murrison.

Skupina Nazareth během svého letošního turné vystupuje v několika desítkách míst v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Slovinsku či Rumunsku. V České republice vystoupí ještě 23. dubna v Brně, 29. srpna v Roudnici nad Labem a 5. září v Havířově.