Rozjíždí se Cirkus totality

Praha - Autorský divadelní projekt, model tzv. trenažéru totality, pracovní listy pro školy i rozsáhlou venkovní expozici nabízí multižánrový projekt Cirkus totality, který při příležitosti 20. výročí pádu železné opony pořádá společnost Opona o. p. s. Kulturně-vzdělávací projekt začíná dnes v Praze, na konci května se přesune do Plzně a postupně by měl navštívit několik dalších českých i evropských měst. Dnes večer zhlédnou diváci v Roxy/NoD autorskou inscenaci Osobní Anamnéza: V roce 1989 mi bylo pět let… jako by se to zastavilo o moji kůži.

„Cirkus totality vznikl z iniciativy dnešních třicátníků, kteří si uvědomují rozdíl mezi životem před a po roce 1989,“ vysvětluje předseda sdružení Marek Vocel. Cílem je předkládat dlouhodobě dostatek materiálů z totalitní minulosti, aby si každý mohl udělat podrobnou představu o dané době. Pořadatelé ale chtějí oslovit zejména generaci, která vyrostla už v demokracii.

Totalita nanečisto

V prostorách Roxy/NoD bude vystaven model tzv. trenažéru totality, rozsáhlé interaktivní expozice koncipované historiky, pedagogy a umělci tak, aby umožnila návštěvníkům poznat a prožít specifika života člověka žijícího v různých fázích totality v Československu mezi lety 1948-1989. „Je to jeden z našich dlouhodobých projektů, zatím se ho nepodařilo realizovat,“ vysvětluje Vocel.
„Autorce hry Osobní Anamnéza: V roce 1989 mi bylo pět let… jako by se to zastavilo o moji kůži, Petře Tejnorové bylo v době pádu komunismu skutečně pět let,“ říká umělecký ředitel projektu Ondřej Cihlář. „Nejde o referování a poučování o totalitě, ale o pátrání po tom, co pro mladou generaci totalita znamená. Pátrá zajímavou cestou po stereotypech zakořeněných ve společnosti poté, čím je kontaminována dnešní generace,“ pokračuje Cihlář.

Inscenace bude v Roxy reprízovaná 30. dubna a 1. května. Součástí projektu je také výstava přibližující totalitní dobu ve čtyřech středoevropských státech včetně Československa a představení publikace Věčné časy vycházející ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla v Edici Respekt.

  • Cirkus totality zdroj: Opona o.p.s. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/820/81920.jpg
  • Cirkus totality zdroj: Opona o.p.s. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/820/81921.jpg