ČT jako průvodce krok za krokem k Eurovizi

Praha - Semifinálová kola mezinárodní hudební soutěže Eurosong (přesněji Eurovision Song Contest) 2009 se blíží. Než se v květnu utkají v Moskvě o postup první hudební zástupci evropských zemí, odvysílá Česká televize třídílný dokumentární pořad Krok za krokem k Eurovizi. Seznámit se s přípravami a interprety mohou diváci vždy na programu ČT2, poprvé dnes ve 22:45. (Podruhé v sobotu 2. května od 22:40, potřetí v úterý 5. května od 23:10.)

Českou republiku bude letos reprezentovat skupina Gipsy.cz. ČT využila tentokrát práva nominovat interpreta přímo a národní kolo nevypisovala. Soutěžní píseň - Aven Romale - ale vybrali diváci hlasováním.

Přehrát si ji, stejně jako ostatní soutěžní songy, můžete na webovém speciálu. Obleček Supergipsyho, který má na sobě lídr skupiny Radek Banga v klipu k Aven Romale, se účastní také doprovodné soutěže Eurosongu o nejlepší kostým.

Dvě semifinálová kole a finále Erusongu odvysílá ČT v přímém přenosu. Komentátorské úlohy se ujal Jan Rejžek. O postupu do finále spolurozhodnou diváci České televize svými SMS.

Eurosong na ČT

  • 1. semifinálové kolo (s účastí Gipsy.cz) - 12. 5.; ČT1 ve 21:00;
  • 2. semifinálové kolo  (mj. s účastí Slovenska); 14. 5.; na ČT2 po půlnoci
  • Finále - 16. 5.; ČT1 ve 21:00

Soutěže Eurovision Song Contest se účastní zástupci zemí, které jsou aktivními členy EBU (Evropská vysílací unie, jejímž cílem je především výměna přenosů a příspěvků mezi zejména veřejnoprávními médii. ČR je ve sdružení zastoupena Českou televizí a Českým rozhlasem). Letos je jich 43. Hostitelskou zemí Eurosongu 2009 je Rusko.

V roce 2007 za Česko soutěžila skupina Kabát s písní Malá dáma, o rok později Tereza Kerndlová s Have Some Fun. Do finále ale nepostoupil ani jeden z nich.

Supergipsy
Zdroj: ČT