Písně proti tankům aneb humor je mocná zbraň

České Budějovice - Běžte domů, děti se vás bojí je jedním z mnoha a mnoha nápisů, které se po srpnu 1968 objevily v městských ulicích. Amatérské snímky s hesly, anekdoty, texty básní a písní i letáky zachytil ve své práci Spontánní projevy Pražského jara 1968-69 historik Jindřich Pecka. Knižně vyšly v roce 1993 a staly se inspirací k dokumentárnímu filmu ČT s názvem Písně proti tankům, který byl ve čtvrtek v předpremiéře promítán v Jihočeském muzeu.

Autoři snímku ukazují, že míra, s jakou se Češi a Slováci zaměřili na parafrázování klasických básní a písní, neměla ve střední Evropě obdoby. Ani v NDR po událostech v roce 1953 ani v Maďarsku o tři roky později se tolik protisovětských anekdotických textů neobjevilo. „V těch ostatních zemích nebyly, a jestli byly, tak je nikdy nikdo nezachytil,“ potvrzuje i režisér snímku Zdeněk Flídr.

Písně proti tankům vznikaly čtrnáct let. Stále se objevovaly další dokumenty, mnohé z nich ležely léta v domácích archivech. Příkladů lidové slovesnosti, která si brala na mušku sovětské okupanty a jejich přisluhovače, sebrali filmaři tisíce.

Vybrat ty nejzajímavější nebylo snadné. „Československý národ slavil morální vítězství,“ domnívá se spoluautor scénáře, historik Jiří Petráš, „ač to zní dneska divně, tak humor byla mocná zbraň.“

Na televizních obrazovkách se dokument objeví v druhé polovině roku, zřejmě na podzim.

Vydáno pod