Švandovo divadlo hraje podle Triera

Praha - Komedii na motivy filmu výrazného současného dánského režiséra Larse von Triera připravilo Švandovo divadlo. Inscenace Kdo je tady ředitel? v pražském podání podle jejího režiséra Daniela Hrbka ale film nekopíruje, jde pouze o adaptaci scénáře o smyšleném řediteli. Hlavní role ztvárnili Michal Dlouhý a Kamil Halbich. Po dnešní premiéře jsou naplánovány reprízy na duben, květen i červen, v příští sezoně by se hry měli dočkat i mimopražští diváci.

„Dlouho jsme hledali komedii pro Kamila Halbicha a Michala Dlouhého, mezi divadelními texty se nám to nedařilo,“ vysvětluje dramaturgyně divadla Martina Kinská. Poté si tvůrci vyžádali Trierův scénář, který byl volný k adaptaci, a začali na něm pracovat. 

Podle režiséra a ředitele Švandova divadla Daniela Hrbka si tvůrci vzali pouze námět a základní situace ze scénáře a pokusili se je ztvárnit divadelními prostředky.

David Hrbek a Martina Kinská hosty Událostí v kultuře (zdroj: ČT24)

Smyšlený ředitel, bývalá manželka, vynalézavý herec

Ravn je ředitelem a zároveň majitelem firmy, před svými kolegy to ale skrývá a vydává se již deset let za řadového zaměstnance. Všechna nepopulární rozhodnutí tak může svést na vymyšleného ředitele, kterého nikdo nikdy neviděl. Nyní, když chce firmu prodat, je nutné najít někoho, kdo ředitele sehraje - najme si proto neznámého herce Kristoffera. 

Postupem času se ale ukáže, že Ravn namluvil každému ze zaměstnanců o řediteli něco jiného, a navíc se na scéně objeví bývalá Kristofferova manželka. Především se ale Kristoffer rozhodne tvořit v duchu svého nejoblíbenějšího dramatika Gambiniho.

  • Kdo je tady ředitel? autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82158.jpg
  • Kdo je tady ředitel? autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82154.jpg