Je cosi šejdrem v naší vesnici

Praha - Tonda (Ivan Trojan) se po téměř čtvrtstoletí vrací do vesnice, ve které vyrostl a odkud utekl po nešťastné události, na které měl svůj díl viny. Neštěstí bylo poslední kapkou ve válce s ostatními místními kluky, kteří ho neměli příliš v lásce. Teď už jsou to tátové od rodin, ale Tondu nevidí po letech o nic raději než on je. Alkohol, závist a staré křivdy vedou tak v předvečer prvního máje místo k potřesení rukou k nesmyslné sázce, která nebude mít vítěze. Lehce komediální příběh o tradičním vítání jara a sousedské lásce – Šejdrem – uvede ČT1 dnes ve 20:00.

Tondova dávná láska Líba (Mirka Pleštilová) je ženou starosty Jana (Igor Bareš), s nímž Tondu dvakrát přátelské vztahy nikdy nepojily. Jejich sedmnáctiletá dcera Daniela (Marie Doležalová), se kterou zmítá puberta ode zdi ke zdi, je z návštěvy Tondy mnohem nadšenější. I proto, že má dojem, že ji konečně někdo bere na vědomí. Hned ho začne oslovovat Tyno podle seriálové postavy, kterou Tonda hraje.

Tonda se chce při své krátké návštěvě držet stranou od minulosti i žabomyších válek svých bývalých sousedů, ale tím je jen utvrzuje v domnění, že se z něho stal nafoukaný pražský herec. Nechá se od Jana přemluvit, aby s ním zašel do hospody, kde se místní chlapi posilňují na zítřejší stavění májky.

Všichni ve vsi jsou náležitě hrdí, že jejich opentlený strom je každý rok nejvyšší široko daleko, a nelíbí se jim, že Tonda jejich „kdo dočůrá vejš“ dostatečně neobdivuje.

Když zpochybní způsob stavění máje pomocí techniky, rozhodnou se mu ukázat, že tradice ve vesnici rozhodně nejdou šejdrem a že májku dokáží postavit i postaru, pěkně jen holýma rukama. „Ta tradice se mi zdála hodně důležitá. Říkal jsem si, že bychom měli předložit lidem, jestli my Češi jen nekecáme, ale jsme schopni svá slova i nějak naplnit,“ uvedl režisér snímku Zdeněk Tyc.

Zatímco Tyno sázku nebere vážně, pro Jana a ostatní chlapi se výhra stane otázkou cti a osobního vítězství nad Tondou, k němuž nepřátelství pořád ještě nevychladlo. V domnění, že je považuje za méněcenné – ve skutečnosti jsou mu spíš už dávno lhostejní – mu chtějí ukázat, že šejdrem je tu on, ne oni.

Televizní film natočil režisér Zdeněk Tyc podle scénáře Marka Epsteina. Ten je autorem scénáře například také k Václavovi, ovšem oba filmy kromě scenáristy, vesnice a Ivana Trojana nemají vůbec nic společného.

V Šejdrem se proplétají dvě linie příběhu – jedna, chronologická, o sázce na májku, a druhá, v níž se Tonda ve vzpomínkách vrací k událostem před pětadvaceti lety. Hraný snímek se Tyc rozhodl ozvláštnit animovanými sekvencemi, které tvoří předěly mezi současností a Tondovými vzpomínkami.

  • Z filmu Zdeňka Tyce Šejdrem autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/825/82460.jpg
  • Ivan Trojan (Tonda), Igor Bareš (Jan) a uzený autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/825/82448.jpg