Kvůli kopii císařské koruny Rath uvažoval o trestním oznámení

Karlštejn - Na hradě Karlštejn na Berounsku dnes slavnostně odhalili kopii císařské koruny, kterou pro Středočeský kraj na zakázku vyrobil šperkař Jiří Urban. Zhruba do srpna bude uložena v klenotnici vedle kopie svatováclavské koruny. Později se stane součástí expozice o středověkých středních Čechách v krajském infocentru v pražské Husově ulici. Pro veřejnost bude kopie k dispozici od úterý 28. dubna.

„Původně měla být kopie císařské koruny umístěna ve stálé expozici na Karlštejně. Nový hejtman Středočeského kraje David Rath však rozhodl, že tak nákladná záležitost si zasluhuje širší prezentaci, a proto bude po letní sezóně umístěna v Praze. Rovněž každoroční královský průvod, který se pořádal na Karlštejně a v jehož rámci měla být kopie koruny také k vidění, Rath označil za zbytečné plýtvání penězi, a tak se pravděpodobně neuskuteční,“ informovala z Karlštejna redaktorka ČT24 Lucie Komňacká.

Šperkař Urban zakázku dostal od kraje za vedení Rathova předchůdce Petra Bendla (ODS). Rath to tehdy označil za mrhání penězi. Uvažoval dokonce o tom, že na Bendla podá trestní oznámení, případně ho donutí náklady na výrobu koruny uhradit. Nekompromisní postoj během času poněkud zmírnil.

„Teď je na nás, abychom dokázali, že těch 800 000 korun nebylo vynaloženo zbůhdarma a marně, ale že to skutečně turisty přitáhne,“ prohlásil ve smířlivějším tónu Rath.