Kolokvium připomene Bohumila Hrabala

Praha - U příležitosti nedožitých 95. narozenin spisovatele Bohumila Hrabala se ve středu uskuteční kolokvium, které připomene jeho tvorbu i osobnost. Vystoupí na něm čtyři odborníci a literáti, kteří se Hrabalovým dílem dlouhodobě zabývají: Milan Jankovič, Jiří Pelán, Michael Špirit a Josef Zumr. Vedle jejich vystoupení je připraveno i promítání fotografií a společná diskuse. Kolokvium pořádají Ústav pro českou literaturu Akademie věd a Společnost Franze Kafky, v jejímž sídle v Široké ulici v Praze 1 se setkání určené odborné i široké veřejnosti od 17 hodin uskuteční.

V osobě Bohumila Hrabala (1914-1997), mistrného vypravěče mnoha profesí a zájmů, vstoupil do české literatury druhé poloviny 20. století autor s nevšedním pozorovacím talentem a především originální a poetický vypravěč. Jeho hrdinové - pábitelé dokážou najít krásu tam, kde by ji nikdo na první pohled nehledal.

První kniha mu vyšla v roce 1963 - povídkový soubor Perlička na dně, která hned získala Cenu nakladatelství Československý spisovatel za nejlepší dílo roku a posloužila jako základ stejnojmenného povídkového filmu, považovaného za manifest československé nové vlny (Jireš, Chytilová, Němec, Menzel). Následovaly další - například Pábitelé, Taneční hodiny pro starší a pokročilé, Ostře sledované vlaky či Postřižiny.

V době normalizace byl Hrabal vyloučen ze Svazu spisovatelů, ocitl se bez zaměstnání, nemohl publikovat a jeho knihy byly staženy z knihkupectví a knihoven, což vlastně trvalo až do roku 1989. V zahraničí vyšlo jeho dílo ve 24 jazycích.

O kolokviu

V úvodu vystoupí literární teoretik Milan Jankovič se svým příspěvkem Stále přítomný Bohumil Hrabal, po něm romanista Jiří Pelán, autor monografie Bohumil Hrabal: pokus o portrét. Bohemista Michael Špirit pohovoří na téma „Skutečné“ vyprávění a literatura a příspěvky uzavře filozof Josef Zumr, který spolu s Milanem Jankovičem inicioval sborník k 75. narozeninám Bohumila Hrabala (Hrabaliana, samizdat 1989) a podílel se na přípravě mezinárodní konference v italském Udine v roce 2005 (sborník Hrabaliana rediviva, Filosofia 2006).