Podle Pierra Richarda jsou Češi jako šumivé víno

Praha - Slavný francouzský herec Pierre Richard zavítal do Prahy. Nepřijel představit nový film, ale své víno. 75letý Richard je totiž vášnivým vinařem, na svých pozemcích na jihu Francie tráví okolo tří měsíců v roce. A víno byl důvod, proč přijal pozvání na veletrh Víno & destiláty, který dnes končí na pražském Výstavišti. Shodou okolností také dnes do kin vstupuje také film Paříž 36, v němž si Richard zahrál potrhlého kabaretiéra a který se natáčel v Čechách.

„Jsem šťastný, že se moje víno pije v České republice, protože v každé lahvi je kousek mě,“ byl herec potěšen zájmem o své víno. „Český národ bych přirovnal k šumivému vínu. Je plné perliček, příjemné a veselé,“ dodal. Lidé, kteří přišli na jeho autogramiádu, si nechávali podepisovat nejen lahve vína z Richardovy vlastní produkce, ale také DVD s jeho filmy.

Na veletrhu se měl objevit společně s jiným slavným francouzským hercem - Gérardem Depardieu, ten svou účast ale na poslední chvíli odřekl. Richard přiznal, že oba by si spolu ještě rádi zahráli v nějakém filmu, museli by ale najít toho správného režiséra a nasadit dietu.

ROZHOVOR S PIERREM RICHARDEM

Měl jste přijet do Prahy na předpremiéru filmu Paříž 36, nakonec jste ale přijel na veletrh vín. Proč zvítězilo víno nad filmem?

Nemohu říci, že by víno zrovna zvítězilo nad filmem. Loni jsem natočil tři filmy, stále dělám filmy a stále je budu dělat.

Kde se cítíte lépe - před kamerou, nebo na vinici?

Mohu říci, že se cítím dobře jak před kamerou, tak na svém vinařství, a když mám natáčení už dost, tak si tam jezdím odpočinout.

Máte i nějakou oblíbenou českou značku? Jakou má vůbec české víno pověst ve Francii?

Rád bych se omluvil za svou zemi, za Francii, je mi líto, ale Francouzi nevědí nic o českém víně.

Kdybyste měl Čechy přirovnat k nějakému vínu, jaké by to bylo?

Český národ bych přirovnal k šumivému vínu, je plné perliček a je takové příjemné a veselé. Češi mají smysl pro humor, takže k vínu, které má humor.

Vinařství Pierra Richarda se nachází v jihofrancouzském Languedoku, na poloostrově Svatý Martin poblíž městečka Gruissan. Tamější usedlost zakoupil v roce 1978, o sedm let později už produkoval víno. Celkově obhospodařuje 17,5 hektaru vinic, produkce vinařství se pohybuje okolo 80 tisíc lahví ročně.

„Sám na vinici nepracuju, protože bych nevstal v pět ráno,“ přiznal Richard, „ale vybírám a míchám jednotlivé odrůdy.“ Vína jsou specifická výhradně ručním zpracováním, původní technologií a v neposlední řadě vlastní výrobou dubových sudů.

Pěstování vína má podle Richarda s filmem hodně společného. „Je to dávání radosti, kterou navíc lidé sdílí,“ domnívá se. I přes svou lásku k vinařství pořád prý ale zůstává především hercem. Prorazil v roce 1970 s filmem Roztržitý. Potrhlé chlapíky ztvárnil i v komediích Hořčice mi stoupá do nosu nebo ve Velkém blondýnovi s černou botou. V současné době prý natáčí „jízlivou roli“ a připravuje i divadelní představení - autobiografickou one man show.