Festival představí nové ruské filmy

Praha - Třídenní přehlídka ruských filmů vzniklých v posledních letech začíná dnes v kině Světozor. Festival se letos koná podruhé a ambicí pořadatelů je navázat na někdejší přehlídky ruských filmů, jejichž tradice jako státem podporovaných oficiálních akcí skončila v 90. letech. Se šesti snímky přijeli do Prahy i jejich tvůrci a představitelé, kteří budou po projekcích debatovat s diváky.

„Mezi hosty festivalu jsou dva režiséři, jejichž filmy byly v Rusku v poslední době nejvíce oceňované, Karen Šachnazarov a Michail Kalatozišvili,“ řekl  ředitel společnosti Sovexportfilm Grigorij Gevorkjan. Právě Sovexportfilm navázal na tradici ruských filmových přehlídek v zahraničí a organizuje je ve více než 30 hlavních městech celého světa, mezi nimiž je od loňska i Praha.

Dva ze snímků, které budou v Praze uvedeny, jsou dílem Karena Šachnazarova - Zaniklá říše, vyprávějící o rozpadu Sovětského svazu, a Jezdec jménem smrt o Rusku počátku 20. století. Válečná léta připomíná snímek Žij a pamatuj režiséra Alexandra Proškina. Promítán bude také film Nejlepší období roku, jehož režisérkou je Svetlana Proskurinová a v němž hraje jeden z nejznámějších současných ruských herců Viktor Suchokurov. Vedle něj se divákům osobně představí i herečky Anastasija Makejevová (Jezdec jménem smrt) a Janina Kalganovová (Zaniklá říše).

Při besedách se budou moci pražští diváci dozvědět i podrobnosti o současné ruské kinematografii, Šachnazarov je také ředitelem jednoho z největších ruských filmových studií Mosfilm.

V Rusku vzniká ročně velké množství filmů, podle pořadatelů festivalu je o ně ve světě velký zájem a i stát se je snaží v zahraničí propagovat. „Loni v Rusku vzniklo minimálně sto skvělých filmů, které by mohli vidět i diváci v zahraničí,“ uvedla zástupkyně ruského ministerstva kultury. Ekonomická krize prý ruský film příliš nepoznamenala.