V reedici vychází životopisná knížka o Karlu Högerovi

Praha - Ke 100. výročí narození předního člena činohry Národního divadla v Praze Karla Högera vychází v těchto dnech v nakladatelství XYZ jako rozšířená reedice knížka s názvem Z hercova zápisníku. Poprvé vyšla už v roce 1977, kdy ji připravil publicista Vladimír Justl spolu s hercovou manželkou Evou Högerovou. Kromě umělcova životopisu naleznou čtenáři na stránkách knihy jeho úvahy o umění, o povaze a smyslu herectví, o češtině a češství, ale také třeba o významných postavách české historie i postřehy o umělcích světového formátu.

Karel Höger se ve svých textech vyznává z lásky ke své profesi, k mateřskému jazyku, jenž mu byl nástrojem, s nímž dovedl nad jiné mistrovsky zacházet, a také z lásky životu a lidství.

Karel Höger se narodil v rodině dělníka královopolské cihelny v Brně jako poslední ze 13 sourozenců 17. června 1909. Zemřel 4. května 1977 v Praze. Nejprve pracoval jako učitel. Od roku 1924 byl členem ochotnického divadla. Absolvoval konzervatoř v Brně, roku 1932 se stal členem Zemského divadla v Brně, odkud roku 1940 přešel do Národního divadla v Praze, na jehož scéně vytvořil víc než 100 postav. Účinkoval v mnoha rozhlasových hrách, s televizí spolupracoval od jejího vzniku, vytvořil desítky hlavních rolí v předních inscenacích a vystupoval v bezpočtu nejrůznějších pořadů.

Nezapomenutelným se stal mimo jiné jeho televizní hlas, jejž propůjčil postavám v loupežníku Rumcajsovi. Ve filmu si Höger zahrál přes 60 postav. Působil i jako pedagog na konzervatoři v Praze, přes 25 let vyučoval na Divadelní fakultě.