Na veřejný prostor upozorní záhadná bublina

Praha - Největší sídliště v ČR, pražské Jižní Město, se od 20. do 24. května stane podruhé dějištěm festivalu Street for Art. Akce chce upozornit, že veřejný prostor není jen místem přesunu z domova do práce či restaurace, ale i místem setkávání a sdílení společných zážitků. Na programu je bleší trh s uměním, kreslení velkoplošného komiksu, streetartové workshopy nebo velká sousedská večeře.

Hlavní událostí festivalu má být architektonická invaze do veřejného prostoru, s níž přijede berlínská umělecká skupina Raumlabor. Jejich Kitchen Monument, průhledná nafukovací bublina na pomezí domova a veřejného prostoru, vyroste mezi stanicemi metra Opatov a Háje. Bude hostit tři sousedské večeře okořeněné divadelní akcí s názvem Bar-beck-you, která vyvrcholí projekcí na opuštěný objekt pošty v Centrálním parku.

Programový ředitel festivalu David Kašpar: „Kitchen Monument je pro nás i pro Raumlabor způsob, jak ukázat, že i venku, ve veřejném prostoru, můžete vytvořit místo pro setkání. Ať už je pak záminkou společné jídlo, taneční odpoledne nebo akce respektovaných alternativních umělců.“ 

Na festivalu se odehraje řada akcí, které vybízí návštěvníky k účasti. Ať už tím, že přinesou svá díla na bleší trh s uměním ArtBazar, připojí se ke kreslení velkoplošného komiksu, zapojí se do streetartových workshopů nebo přinesou buchtu jako dezert k sousedské večeři. Vyzkoušenou atrakcí je podle pořadatelů také projížďka Jižním Městem v retro autobuse se zasvěceným komentářem místního kronikáře. Po vlastních pak budou moci návštěvníci absolvovat nově vytvořenou Naučnou stezku po červené umělkyně Michaely Hladíkové.

Festival Street for Art pořádá kulturní centrum zahradaKC a občanské sdružení Tolerance za podpory Prahy 11, Evropské komise, pražského magistrátu a Goethova a Francouzského institutu.