Fotoalbum zdejších knedlíků, fontán, horňáků a dolňáků

Praha - Zalistujte stránkami této knížky a ucítíte vůně, uslyšíte hlasy, spatříte všechno, co stojí za to vidět v naší krásné vlasti, kterou jsme na cestě po České republice prošli, lákají tvůrci pořadu České televize. Nedávno vyšly knihy, jejichž předlohou se stal cestopisný cyklus ČT Na cestě. Beletristického zpracování se dočkal jak pořad, který diváky provází do všech koutů světa, tak pořad věnovaný poznávání českých, moravských a slezských oblastí. Autorem knižní podoby inspirace pro cestovatele je Jan Cézar.

„Televizní seriál je podobný jako cestování. Jedete, běží čas, nic se nedá vrátit. Co vidíte, to vidíte. A knížka je něco jako fotoalbum. Jsou to vzpomínky a zastavený čas. Můžete se vrátit, zavzpomínat, jak to tam bylo krásné, nebo se těšit, jak to bude krásné, až tam pojedete,“ domnívá se Petr Horký, cestovatel, režisér a scenárista.

Podle Jana Césara je kniha Na cestě v České republice podobná v něčem cestopisům Karla Čapka. „Nebojí se na takové ty oficiální pravdy říct svoji malou pravdu. Tahle knížka má svůj názor, provádí zemí, ale není to průvodce,“ vysvětlil Cézar. Zasvěceně a s humorným nadhledem provází čtenáře po čtrnácti krajích, všude tam, kde „nejsme zdejší“.

Na cestě navštěvuje nejzajímavější místa, jako jsou Kokořínsko, Český ráj, Haná, Krušnohoří, Lednicko-valtický areál nebo Šumava. Prochází po turisticky vyhledávaných lokalitách i zapadlých koutech Čech, Moravy a Slezska, které však rozhodně stojí za zhlédnutí. Nechybí ani autentické výpovědi místních obyvatel.

Čtrnáct míst najdou čtenáři i v knize o cestách do světa. Obě knížky jsou bohatě doplněny černobílými a barevnými fotografiemi. Navíc je ke každé reportáži připojena i mapa a stručná charakteristika místa. Knihy pokřtili průvodci televizními pořady Na cestě, herci Miroslav Donutil a Jiří Bartoška. O jejich komentáře nepřijdou čtenáři ani v knize.

Snad přespříliš domýšlivě si namlouvají, že mají dar se jimi dívat a vidět víc než ti, jež tu šli před nimi, a pro vás, čtenáře, kteří - až si tuhle skvělou knížku koupíte - kdesi ve svých domovech, zachumláni v teple svých peřin, ve vyležených důlcích gaučů nebo na lenošce s dýmkou a sklenkou vyslechnete příběhy „zdejších“. Zdejších zvyků, písniček, knedlíků, fontán, slavných rodáků, pomníků i klepů, jezer a jejich utopenců, hradů a jejich dobyvatelů, zdejších krutých vánic i zdejších suchých veder, skal a lánů…

… povodní, krupobití, křížů a na nich přibitých Ježíšů, zvonic, kalichů i korbelů, hříšníků, čertů, orlojů, svatých, učenců i obecních bláznů, stavitelů, sochařů, malířů, příštipkářů, uzenářů, pivařů, vinařů, horňáků a dolňáků, volů Přemyslových i volů obecných, renesančních arkýřů a arkád, barokních vimperků, horských chalup, roubenek, špýcharů, větrných mlýnů, vodních hamrů, vodníků, nejhezčích holek ze vsi, bubáků a jiných strašidel, pohádek, pověstí a legend.

  • Kohoutí zápasy na Kubě autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/848/84778.jpg
  • Na cestách po České republice autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/848/84782.jpg
Vydáno pod