Pohled do kuchyně arcivévody d'Este: celý páv a lednice bez elektřiny

Benešov – Nahlédnout do kuchyně, kde se vařilo pro arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este, mohou o tomto víkendu návštěvníci zámku Konopiště. Prostory zámecké kuchyně a přilehlých spižíren v suterénu severní části zámku jsou k vidění poprvé a také naposled. Součástí jedinečné prohlídky jsou exponáty ze zámeckých depozitářů nebo fotografie kuchyně a služebnictva z doby, kdy zámek vlastnil František Ferdinand.

O jídlo pro rodinu následníka trůnu se starali čtyři kuchaři a množství pomocníků. Návštěvníci mohou zalistovat také v menu arcivévodského stolu. Na Konopišti se vařilo i pro významné návštěvy, a to nejen zvěřina ulovená na místních honech, kde se úlovky počítaly na tisíce.

„Máme dochované i zápisy o tom, že zámek navštívil roku 1913 německý císař Vilém II., a víme, že na stole byl celý páv a zákusky ve tvaru miniaturních hradů,“ přiblížila jednu z hostin kastelánka Marie Krejčová.

Součástí spižíren, v nichž se potraviny skladovaly, byly také lednice, které fungují bez elektřiny. Jsou to dřevěné skříně, zevnitř oplechované, do nichž se vkládal led odděleně od potravin. Byly vybaveny i důmyslným zařízením pro odvádění vody z roztátého ledu.

„Když Franz Ferdinand koupil zámek, nechal ho přestavět ve stylu novogotiky. Stejně tak interiéry se přizpůsobily tomu, aby celoroční pobyt na zámku byl co nejvíce pohodlný,“ uvedla průvodkyně Andrea Koubová.

V té době vznikla i kuchyně, kterou mohou návštěvníci vidět ještě dnes a pravděpodobně naposledy. Všech sedm místností kuchyní i spižíren se totiž brzy promění v zámeckou restauraci.

Na Konopišti nechávají návštěvníky nahlédnout do kuchyně. Ale také ostatní objekty ve správě Národního památkového ústavu otvírají během května mimořádně své třinácté komnaty.