Nálety na Rybáře - lázeňské město na konci války

Karlovy Vary – V karlovarské Galerii Duhová paleta uspořádali výstavu, která ukazuje lázeňské město na dosud neznámých fotografiích z konce druhé světové války. Unikátní záběry vybombardované čtvrti Rybáře a odsunu sudetských Němců shromáždil amatérský sběratel. Cenným dokumentem je i film jednoho z amerických vojáků, pořízený před čtyřiašedesáti lety. Výstava s názvem Nálety na Rybáře je k vidění do 28. května.

Karlovy Vary byly součástí Sudet, většinu obyvatel tvořili Němci, Češi tu žili převážně jen ve smíšených manželstvích. Na konci války zažilo město tři velké nálety. Jejich cílem bylo znemožnit Němcům dopravu po železnici. Zničena byla hlavně čtvrť Rybáře, která leží mezi Horním a Dolním nádražím.

„Celá městská čtvrť padla za oběť bombám. Traduje se, že bylo zničeno i kino Elite a v sutinách zůstali pohřbeni i někteří diváci,“ doplnil historik Stanislav Burachovič z Krajského muzea Karlovy Vary.

Fotografie zachycující Rybáře po náletech pocházejí ze sbírky Libora Humla. Podařilo se mu také získat z Národního filmového archivu, se souhlasem americké ambasády, dokumentární amatérský film jednoho z příslušníků US Army.

Snímek zachycuje útržkovitě první dny po válce v Karlových Varech. „Objevil se americký jeep s pěti kluky a jeden z nich měl kameru,“ prozradil více o vzniku unikátních záběrů Libor Huml.

Ukazují také příjezd ruských vojáků a jejich setkání s Američany, kteří do Varů dorazili o týden dříve než Sověti. „Rudá armáda přijela 11. května 1945 směrem od Prahy přes Hůrky dolů. Byl to dost zubožený pohled, přijeli koňmo na žebřiňácích,“ uvedl Burachovič. Před Karlovými Vary byla demarkační linie, město na americkou a sovětskou zónu rozděloval Chebský most.

Součástí výstavy jsou také exponáty ze života předválečných Rybářů ze sbírek Vladimíra Dleska.

  • Karlovy Vary na konci 2. světové války autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/852/85197.jpg
  • Z amatérského filmu amerického vojáka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/852/85199.jpg