Entropa mává Bruselu

Brusel - Z prostoru před budovou Rady EU v Bruselu začala dnes mizet Entropa, plastika, která svou rozporuplností upozornila výrazně na začátek českého předsednictví, a tím pádem i na Českou republiku. Demontážní tým byl už ráno nachystán, aby skládačku z dílny výtvarníka Davida Černého odstranil, i když původně měla v Bruselu zůstat až do konce června. Černý se ji ale rozhodl odvézt z Belgie o měsíc a půl dříve na protest proti škatulatům ve vládě, které považuje za „strašnou ostudu“ pro Českou republiku.

„Je to jednak na protest proti násilnému odstranění vlády, ale především je to protest proti tomu, co udělal Klaus společně se ´socanama´. Myslím, že je to pro Česko strašně veliká ostuda, a docela bych se připojil k tomu, že by měl být pan Klaus opravdu obžalován z vlastizrady,“ zopakoval pohnutky pro své rozhodnutí Černý i dnes.

Už dříve uvedl, že české předsednictví pro něho skončilo s vládou Mirka Topolánka. „Kdyby tam byli jiní lidé, nemyslím, že bych byl osloven, a současně bych na oslovení nikoho jiného ani nereagoval,“ dodal s tím, že pro pokračování spolupráce se současnou vládou nevidí důvod.

„Deinstalace je výsledkem dohody mezi autorem plastiky, umělcem Davidem Černým, a Úřadem vlády ČR,“ píše se na stránkách českého předsednictví. Smlouva mezi nimi prý deinstalaci v jiném než plánovaném termínu umožňuje, náklady s ní spojené ovšem hradí autor Entropy. „České předsednictví preferovalo variantu, kdy by dílo v Bruselu zůstalo podle původního plánu, nicméně plně respektuje umělcovu svobodu,“ je v prohlášení také uvedeno.

Jeden den nepostačí

Demontáž a nakládání částí plastiky do kamionů zabere přibližně čtyři dny. Jako jedno z prvních bylo odmontováno například Slovensko - salám ve tvaru země, převázaný maďarskou trikolórou.

Po odvezení z Bruselu bude Entropa instalována v Praze, v Centru současného umění DOX. Její další osud záleží na tom, zda se najde zájemce, který by ji chtěl koupit. Do neděle byla zmenšenina Černého plastiky na prodej na vídeňském uměleckém veletrhu za 85 tisíc eur. Dvoumetrové Entropy se ale nikdo neujal.

Smysl pro humbuk, smysl pro humor

Podle zpravodajky ČT Evy Hrnčířové bude Entropa mnoha lidem v Bruselu chybět. Řada lidí prý netradiční skládačku nebrala jako výsměch členským zemím unie, ale jako trochu ironie, humoru a nadsázky v nudných a suchých úřednických budovách. Stejně ji ale nevnímaly všechny zobrazené státy. Například Slovensko nebo Bulharsko, které dosáhlo toho, aby jeho dílek - s podobou tureckého záchodu - byl zakryt černou látkou.

Odstraněním Entropy před koncem předsednictví prý Černý podle svých slov nechtěl vyvolat žádný humbuk. Humbuk ale provázel instalaci plastiky před budovou Rady EU, když vyšlo najevo, že autory skládačky, strefující se do stereotypů jednotlivých unijních zemí, není 27 evropských umělců, ale jen David Černý a jeho spolupracovníci. Peníze, které výtvarník dostal od české vlády na výrobu díla, vrátil. Několikamilionová investice je tedy jen jeho a sponzora.