Slezské divadlo vyšplhalo na Shakespearovu osmitisícovku

Opava - Netradiční projekt Shake´n´speare zakončilo Slezské divadlo v Opavě v neděli premiérou hry Bouře. Zároveň jde o poslední činoherní premiéru této sezony. Během ní se na opavském jevišti představilo pět her slavného anglického dramatika ve zpracování čtyř režisérů. Bouře vznikla pod vedením Zdeňka Černína. „Snažili jsme se, aby v posledním kusu Shakespearovy sezony byly všechny složky, které divák v moderním divadle může vidět - mluvené slovo, verš, balet, tanec i klaunské písničky,“ uvedl Černín.

Odborníci Bouři považují za umělecké završení Shakespearovy tvorby. Dramatik ji napsal v rozmezí let 1610 až 1611. Příběh bouře, ve které ztroskotanci bloudí tajemným ostrovem, zahrnuje téma touhy po moci, zrady, pomsty i čisté lásky, odpuštění a usmíření. Autor v ní zužitkoval četbu cestopisů i neštěstí při ztroskotání lodi v blízkosti Bermud. Dějem se prolíná téma divadlo na divadle a svět lidí se setkává se světem nadpřirozena.

Na českých jevištích se Bouře uvádí jen málo. „Je to poměrně složitá hra, mezi Shakespearovými hrami taková osmitisícovka,“ domnívá se Černín. „On je opravdu někdy oříšek dodržet metriku veršů. Když ale dostanu nabídku hrát v Shakespearovi, jsem jako herec za takovou nabídku vděčný, i když skýtá jistá úskalí,“ potvrdil obtížnost hry i Zdeněk Junák, představitel ostrovního vládce Prospera.

Reportáž Kristiny Staškivové (zdroj: ČT24)

Návštěvníci Slezského divadla mají v květnu možnost vidět Shakespearovu Bouři už jen jednou - 12. května od 19:00. Hra je uvedena v překladu Jiřího Joseka a hlavní postavy obsadil režisér Zdeněk Černín hostujícími herci. Ostrovního vládce Prospera vytvořil Zdeněk Junák, jeho dceru Mirandu představuje Barbora Obozněnko a Ariela ztvárnil Lukáš Hejlík.

Bouře v Slezském divadle Opava
Zdroj: ČT24