Supergipsy.cz zpívají Evropě v „cirkusu“ Eurosong

Moskva - Do Eurosongu jsme šli s písničkou, která je hop nebo trop, vsadili jsme na jednu kartu, ale podle reakcí publika jsme se mezi ostatními rozhodně neztratili, neházejí Gipsy.cz flintu do žita před dnešním prvním semifinálovým kolem Eurovision Song Contest. Držet palce jim mohou diváci České televize při přímém přenosu od 21:00 na ČT1 nebo on-line na webu ČT24. Spolu s hudebním publicistou Janem Rejžkem, který bude semifinálové snažení v Moskvě komentovat. Bookmakeři vypsali na vítězství české skupiny sice kurz pět set ku jedné, ale i když nedojde na výhru, účast se přece taky počítá.

„Gipsy.cz jsou nejlepší volba za poslední tři roky. Předtím to byly, při vší úctě k interpretům, dramaturgické lapsusy. Jediná cesta z motání se kolem cirkusových čísel a úchylů je muzika, která má přesahy přes hranice,“ domnívá se Pavel Anděl, že i přes nepříznivý sázkový kurz mají Gipsy.cz šanci zaujmout.

Do evropské mezinárodní hudební soutěže nominovala ČT české zástupce pro rok 2009 přímo. Lidé sice nemohli tentokrát rozhodovat o svém vyvoleném v národním kole Eurosongu, svými hlasy ale rozhodli, se kterou písní se Gipsy.cz budou ucházet o sympatie diváků nejen v moskevské Olympijské aréně, ale prakticky v celé Evropě.

V semifinále ovšem už čeští fanoušci pro píseň Aven Romale hlasovat nemohou, musí se spokojit s výběrem písní z dalších sedmnácti zemí. Hlasování odstartuje v závěru přímého přenosu. „K postupu do finále nám můžete pomoci i vy, i když přímo hlasovat nemůžete. Nemáte přátele nebo známé v některé z 'našich' semifinálových zemí?“ ptají se Gipsy.cz.

„Byli jsme smíření s tím, že je to tady tak trochu Cirkus Humberto, proto jsme udělali i choreografii jinak, než jak ji běžně děláme,“ věří Radek Banga, že si Gipsy.cz evropské diváky získají, i když Česko žádnou velkou družbu ve srovnání s některými zeměmi nepěstuje. „Je to tu pokryté úzkými vztahy. Bělorusové, Ukrajinci, Rusové, ti chovají lásku sami k sobě, stejně jako Balkánci, tak uvidíme, jak to dopadne,“ uzavřel.

V čele skupiny Gipsy.cz stojí romský rapper a zpěvák Radoslav „Gipsy“ Banga, který se na hudební scéně pohybuje od svých 13 let. Na housle hraje a v kapele zpívá spolutvůrce projektu Gipsy.czVojta Lavička.

Dalšími členy kapely byli kontrabasista Jan Surmaj a kytarista a akordeonista Petr Surmaj. Ti však již v kapele nepůsobí, nahradili je kytarista Tibor Žida, baskytarista Matěj Černý, bubeník Oliver Lipanský a houslistka Noemi Fialová.

Soutěže Eurovision Song Contest se účastní zástupci zemí, které jsou aktivními členy EBU (Evropská vysílací unie, jejímž cílem je především výměna přenosů a příspěvků mezi zejména veřejnoprávními médii. ČR je ve sdružení zastoupena Českou televizí a Českým rozhlasem.). Letos je jich 43 a jejich hudební zástupci se sjeli v hlavním městě Ruska, jež je pro ročník 2009 hostitelskou zemí.

Poprvé se soutěž konala před 53 lety. V celé její historii se jí ale zúčastnili zatím jen tři čeští zástupci, počítáme-li i Karla Gotta, který v roce 1968 ovšem reprezentoval barvy Rakouska, a to s písní Tausend Fenster (Tisíce oken). V roce 2007 za Česko soutěžila skupina Kabát s písní Malá dáma, o rok později Tereza Kerndlová s Have Some Fun. Do finále ale nepostoupil ani jeden z nich.

K mnohem úspěšnějším interpretům, i když z jiných než českých krajů, patřila například v roce 1974 do té doby nepříliš známá ABBA s megahitem Waterloo. V roce 1968 zvítězil Cliff Richard a o 20 let později zpěvačka Céline Dionová.

Poslechněte si konkurenty Gipsy.cz v semifinálovém kole:

Andorra - Susanne Georgi: La teva decision / Get a life
Arménie - Inga & Anush: Jan-Jan
Bělorusko - Peter Elfimov: Eyes that never lie

Belgie – Copycat: Copycat
Bosna a Hercegovina – Regina: Bistra Voda
Bulharsko - Krassimir Avramov: Illusion
Černá Hora - Andrea Demirovich: Just get out of my life
Finsko - Waldo's people: Lose control
Makedonie - Next Time: Neshto shto ke ostane

Island – Yohanna: Is It True
Izrael - Noa and Mira Awad: There Must Be Another Way
Malta – Chiara: What if we
Německo - Alex Swings Oscar Sings: Miss kiss kiss bang
Portugalsko - Flor-de-lis: Todas as Ruas do Amor
Rumunsko – Elena: The Balkan Viros
Švédsko - Malena Ernman: La Voix


Švýcarsko – Lovebugs: The highest heights
Turecko – Hadise: Dum tek tek
Velká Británie - Jade Ewen: It's my time