Gipsy.cz eurohvězdami nebudou

Moskva – „Šťastné obálky“ poslaly v moskevské Olympijské aréně deset interpretů do finále Eurovision Song Contest. Čeští Gipsy.cz, kteří získávali sympatie diváků ze 43 evropských zemí, mezi nimi ovšem nejsou. V sobotu 16. května se o přízeň bude ucházet například Švédsko nebo Finsko, břišními tanci zaujalo i Turecko a do finále dopochodovala také řízná píseň Bosny a Hercegoviny. Jejich dalších deset hudebních kolegů vzejde z druhého semifinálového kola 14. května. Dnešní soutěžní klání si můžete přehrát v tomto článku nebo v iVysílání.

Supermanský obleček zpěváka Gipsy.cz v písni Aven Romale k postupu nestačil, ale kapela už před soutěžním večerem brala Eurosong spíše s nadhledem. „Ať tak, či onak, něco domů přivezeme. I kdyby to měly být záclony z hotelu,“ slíbili. Česká republika měla své zástupce v této hudební soutěži potřetí.  V roce 2007 za Česko soutěžila skupina Kabát s písní Malá dáma, o rok později Tereza Kerndlová s Have Some Fun. Do finále ale nepostoupil ani jeden z nich.

Favoritem letošního ročníku je norský zpěvák běloruského původu Alexander Rybak. Mezi tipy zaznívají také jména zástupců Švédska či Ruska.

Eurosong 2009 (zdroj: ČT24)

Kdo postupuje do finále:

Arménie  - Inga & Anush: Jan-Jan
Bosna a Hercegovina  - Regina: Bistra Voda
Finsko  - Waldo's people: Lose control
Island - Yohanna: Is It True


Izrael - Noa and Mira Awad: There Must Be Another Way
Malta - Chiara: What if we
Německo* - Alex Swings Oscar Sings: Miss kiss kiss bang
Portugalsko - Flor-de-lis: Todas as Ruas do Amor
Rumunsko  - Elena: The Balkan Viros


Švédsko  - Malena Ernman: La Voix
Turecko - Hadise: Dum tek tek
Velká Británie* - Jade Ewen: It's my time

* Německo a Velká Británie patří k pěti zemím, které postupují do finále automaticky (spolu se Španělskem, Francií a hostitelskou zemí, tedy Ruskem)

Druhé semifinálové kolo se odehraje 14. května – na ČT1 bude uvedeno ze záznamu ještě ten den v noci. Finále odvysílá Česká televize opět v přímém přenosu – 16. května ve 21:00 na ČT1. Sledovat ho bude možné on-line i na webu ČT24.

Vydáno pod