Válečníci z hrobu císaře obsadili Lucernu

Praha - Válečníky z hrobu prvního čínského císaře potká ten, kdo zajde do Velkého sálu pražské Lucerny. Mistrně vyrobené sochy ze 3. století bývají označovány za osmý div světa. Celá armáda více než šesti tisíc terakotových vojáků je k vidění pouze v Číně, v roce 2002 ale Němci Ralph Grüneberger a Burkard Pfrenzinger nechali ve starověkých pecích podle původních postupů zhotovit 180 postav terakotových vojáků v původní velikosti a čtyři koně. Dalších tisíc vojáků v bojové formaci bylo vyhotoveno v měřítku 1 : 10. V Německu a v Rakousku unikátní výstavu za pět let existence navštívilo přes milion lidí.

„Velmi nás zajímá historie a armáda nás v Číně tak zaujala, že jsme se s kolegou rozhodli ji převézt do Evropy. Není totiž mnoho lidí, co se mohou jet podívat do Číny,“ uvedl k realizaci nevšední myšlenky Grüneberger.

Exponáty budou v Lucerně k vidění na obrovské výstavní ploše spolu s velkými barevnými tabulemi, ze kterých se návštěvníci dozvědí informace o životě v Číně v průběhu posledních dvou tisíc let a o legendách, kterými je opředena samotná hrobka Š'-chuang-tia, prvního čínského císaře z dynastie Čchin.

Gigantická hrobka patří mezi nejdůležitější státem chráněné památky a jako jediný objekt v Číně je zapsána na seznam kulturního dědictví Unesco. Na její výstavbě pracovalo prý na 700 tisíc dělníků téměř čtyřicet let. Umístěny jsou v ní, kromě válečníků, také bojové vozy a sochy jezdeckých koní. Archeologové jich zatím opravili přibližně 1800.

Hrobku objevili náhodně v roce 1974 čínští zemědělci při kopání studny. Sochy válečníků byly původně barevné a měly v rukou opravdové zbraně, které byly ošetřeny chromovou solí, která je chránila před rzí. Zajímavostí také je, že každý válečník má jiný obličej - předlohou jim byli totiž skuteční lidé.

Originální terakotoví válečníci jsou, až na několik exemplářů ve světových muzeích, k vidění jen v Číně. Jejich věrné napodobeniny si zájemci mohou prohlédnout v Lucerně až do října.