Rukopisy slavného Saint-Exupéryho jsou na prodej

Paříž - V metropoli nad Seinou se bude dražit nevydaný rukopis spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho. Dílo zachycuje vojenskou porážku Francie v roce 1940. Hodnotu rukopisu odhaduje aukční síň na 30 až 40 tisíc eur. Literární hodnota je ale podle odborníků nevyčíslitelná. Co přesně rukopis obsahuje, se zatím neví. Dílo se totiž napřed musí vydražit.

„Představuji si, že tu bude ve sbírce nějakého boháče, to nemůže jinak být, ale patrně pak bude propůjčen k tomu, aby se s ním pracovalo,“ odhaduje před aukcí překladatelka Exupéryho díla do češtiny Věra Dvořáková.

Pak by se dílo mohlo dostat i k českým čtenářům. Poslední svazek 4 knih dopisů Antoina de Saint-Exupéryho se dokonce stal Nejkrásnější knihou roku. Jaký úspěch bude mít nově objevený rukopis, se zatím neví. Jisté ale je, že nemusí být poslední.

„Dražby upozorňují i obyčejné lidi, že mohou mít doma něco zajímavého. Ten člověk si třeba řekne: 'Ejhle, já tady mám něco, a jestlipak to nebude zajímavé.' Jde s tím na dražbu a najednou se ukáže, že je to třeba Exupéry,“ popisuje některé nálezy překladatelka.

Sdružení Espace Saint-Exupéry dále nabídlo k prodeji první poznámky slavného spisovatele a letce, které si udělal k „nehodě v Libyi“ ze svého letu uskutečněného koncem roku 1935. Dne 29. prosince v 7:01 vzlétl se svým turistickým letadlem typu Caudron Simoun s imatrikulací F-ANRY z Paříže a 30. prosince narazil za špatné viditelnosti při hledání místa k přistání do země. Tři dny pak s kolegou putovali v poušti s půllitrem kávy a čtvrtlitrem vína v rozbité termosce, až je vysílené našel beduín.

Rukopis o 58 stránkách obsahuje šest článků slíbených Saint-Exupérym večerníku L'Intransigeant. Vycházely od 30. ledna do 4. února 1936 pod názvem Le Vol brisé - Prison de sable (Přerušený let - Písečné vězení). Text povídek byl později zapracován do knihy Země lidí, která vyšla na počátku roku 1939. Odhadovaná cena rukopisu je 200 000 až 300 000 eur (asi 5,3 až osm milionů Kč).

Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry (29. června 1900, Lyon - pravděpodobně 31. července 1944),

byl francouzský spisovatel, letec, často je považován také za filosofa a humanistu. Mezi jeho nejznámější díla patří Země lidí, Citadela nebo Malý princ. Vojenskou službu nastoupil Antoine roku 1921, na vlastní žádost byl přidělen k letectvu. V roce 1926 úspěšně debutuje svou povídkou Letec. Ve stejném roce nastoupil k letecké společnosti v Toulouse. Roku 1931 byl jmenován rytířem Čestné legie. Podle svědků z jeho jednotky (letka 2/33) byl jedním z nejodvážnějších, bojoval s velkým nasazením a bez ohledu na riziko. 31. července 1944 vzlétl z Korsiky k letu nad Francií, ze kterého se již nevrátil. Desítky let se vedly diskuze, jak vlastně Exupéry zemřel. V roce 2000 byly trosky spisovatelova letadla nalezeny v moři poblíž francouzského Marseille.

  • Antoine de Saint-Exupéry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/862/86162.jpg
  • Malý princ zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/289/28869.jpg
Vydáno pod