Bubeníčkové a Friends zatančili na jaře

Praha - Světově proslulí tanečníci, bratři Jiří a Otto Bubeníčkové (1974), přivezli v pátek do Prahy své baletní představení a možná jej v budoucnu přivezou i do Brna a dalších českých měst. Dvojčata, která už mnoho let vystupují na scénách v Německu, dnes spolu s předními sólisty zahraničních baletních souborů odtančili v Národním divadle své druhé představení. To páteční se dočkalo ovací vestoje. Galavečer nazvaný Bubeníček and Friends je součástí festivalu Pražské jaro.

„Byli jsme překvapení s bráchou, jaký to mělo ohlas,“ přiznal na dnešní tiskové konferenci Otto. Komponovaných večerů podobných tomuto prý už odehráli mnoho ve světě, tak si řekli, proč ne taky v Praze. „Prostě jsme se snažili, aby to mělo hezkou linii, aby to nebylo nudné,“ odpověděl na dotaz, jak s bratrem představení vytvářeli.

Program představuje veškerý záběr činnosti bratří Bubeníčků. Až na úvodní choreografii Double Violin Concerto, na které se podíleli oba dva, je většina choreografií dílem Jiřího. Otto zkomponoval originální hudbu k choreografii Intimate Distance, Unintended Consequences, Love 2 Love U, Canon in D Major, Duet in C a natočil videofilm, jímž celé galapředstavení začalo.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

V choreografii Otvírání studánek, kterou vytvořil Jiří, v pátek zradil jednoho z bratrů kostým, praskly mu taneční kalhoty. Situaci však ustál a dnes se smíchem komentoval. „Doufám, že dneska tam našili gumu, aby to vydrželo,“ podotkl.

Poslední choreografie Les Indomptés je pro dvojčata Bubeníčky jako stvořená. Několik minut ve vysoké rychlosti na jevišti tančí zrcadlově přesně, jeden je jakoby odrazem toho druhého. Diváci vidí dva identické tanečníky, kteří se od sebe snaží násilně a bolestivě odtrhnout.

Jiří a Otto - dva jako jeden

Jiří Bubeníček, ověnčený mnoha cenami za tanec, je sám také autorem mnoha choreografií pro velké světové scény. Jeho kolegové, kteří s ním tančí v představení Bubeníček and Friends, se dnes shodli, že jako choreograf vždy přichází s něčím novým, hledá v kompozicích příběhy a pocity, vymýšlí nové kroky. Otto Bubeníček se kromě tance specializuje na komponování hudby k baletům, navrhování kostýmů a scénografii. Působí též jako pedagog v rámci světových Masterclasses pro mezinárodní soutěže.

Jiří a Otto Bubeníčkovi se narodili roku 1974 v cirkusové rodině. Po absolvování pražské Taneční konzervatoře vstoupili do Neumeierova hamburského souboru, což znamenalo počátek jejich kariéry. Otto dnes působí v Hamburku nadále jako první sólista. Jiří je od roku 2006, kdy se dráhy bratrů rozdělily, prvním sólistou v Semperoper v Drážďanech.

Otto Bubeníček
Zdroj: ČT24/www.bubenicek.net