Divadelní festival Setkání - Stretnutie představí 21 nových her

Zlín - Začal zlínský divadelní festival Setkání 2009 Stretnutie, který letos nabídne 21 inscenací od 20 souborů. Celkem 12 z nich bude z Česka, sedm ze Slovenska a jeden z Maďarska. Letos přitom odborná porota neměla vůbec lehký výběr. Na festival se totiž přihlásilo 68 souborů a divadelních uskupení a rekordních 122 titulů. Podmínkou bylo, aby inscenace měla premiéru v období od ledna 2008 do března 2009. Musela také odpovídat představám dramaturgů, kteří letošnímu ročníku dali podtitul Pohled - Nadhled.

„Uvádíme české a slovenské premiéry, případně ještě nějaké nové představení ze zahraničí, tzn. především neověřené texty, věci, které vznikly v té sezóně, přesněji od konce předešlého festivalu,“ uvedla dramaturgyně Setkání2009Stretnutie Jana Kafková.

Festival totiž podporuje původní dramaturgickou a inscenační tvorbu. Na programu tak budou pouze divadelní novinky - původní hry, adaptace a nové překlady v českých a slovenských premiérách. Například Slovenské národní divadlo Bratislava se zde představí s vlastní adaptací hry Václava Havla Odcházení, Radošinské naivné divadlo Bratislava přiveze inscenaci Stanislava Štepky Niekto to rád slovenské, Divadlo Polárka Brno uvede Bitvu u Lipan autora Jana Jirků.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Po dlouhé době se festivalu zúčastní i Slovácké divadlo Uherské Hradiště, které zde představí nejdražší muzikál v historii souboru Adéla ještě nevečeřela. Domácí soubor uvede Anděly všedního dne od Michala Viewegha a hru Jana Mikuláška a Vladimíra Fekara Charlie ve světlech moderní doby. Kromě Velkého sálu se festival přenese i na prkna Malé scény a Studia Z.

„Mrzí mě především to, že jsme museli dvě divadla odmítnout, protože honorář za inscenace byl natolik vysoký, že jsme na ně v rozpočtu nedosáhli,“ povzdechl si ředitel Městského divadla Zlín Antonín Sobek.

Setkání 2009 Stretnutie probíhá od 19. do 23. května. Ve Zlíně se koná od roku 1994. Loni se jej zúčastnilo 20 souborů, na programu bylo 21 inscenací, tedy stejně jako letos.

  • Někdo to rád slovenské zdroj: Radošínské naivné divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/872/87184.jpg
  • Adéla ještě nevečeřela zdroj: Slovácké divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/872/87183.jpg