Recenze: Občan Havel přikuluje

Dokumentární celovečerní film Občan Havel přikuluje (2009) tvoří zajímavou alternativu ke známému titulu Občan Havel (2007), zaměřeném na dramatikovu politickou prezidentskou dráhu. Nový film pro změnu zachycuje našeho prezidenta v rovině soukromé, disidentské. Rodinný tandem otce a syna Jana a Adama Novákových se zaměřil hlavně na Havlovo normalizační období počátku 70. let, kdy pro něj z politických důvodů prakticky neexistovala možnost najít si práci. Během stavu policejně kontrolované beztíže na Hrádečku se dramatik rozhodl pro práci v trutnovském pivovaru jako přikulovač pivních sudů.

Tato zkušenost se posléze stala Havlovi hlavním inspiračním zdrojem pro napsání jedné z jeho nejslavnějších her s názvem Audience, kde využil řadu charakteristických postav a dialogů z pivovaru.

Ačkoliv dokument není obsáhlou analýzou disidentského problému, je fasninujícím sledem absurdních historek oné doby z úst jednotlivých aktérů. A vzorek je to vskutku reprezentativní. Vedle samotného Havla a jeho disidentských přátel (např. Pavel Landovský, Vladimír Merta, John Bok) a původních estébáků se jedná i o svérázné figurky tehdejších zaměstnaců pivovaru - od mlžícího ředitele přes klasického pivního sklepmistra k lidově moudrému romskému dělníkovi Čerkézymu.

Tento sled vážně nevážných výpovědí pamětníků je často uváděný do humorného kontrastu (ředitel pivovaru s promluvou o jednoduchosti mechanizovaného přikulování vs. tehdejší dělník Čerkézy s řečí o úmorné přikulovací dřině). Jednotlivé promluvy mají přirozeně své podtextové přesahy a jsou volně řazeny spolu s archivními fotografiemi a záběry do volně tematických celků jako je Dohled, Nápravné ústavy atd. na pozadí absurdních dialogů ze hry Audience ve zvukové stopě.

Nicméně spíše než aby Novákovi vysvětlovali nevysvětlitelné, ponechávají tímto divákovi prostor k zamyšlení a osobnímu vyhodnocení. A protože se ve filmu střídají scény nevážné (patálie kolem Havlova mercedesu, kterým přijížděl do své pivovarské práce) s vážnějšími (Čerkézyho řeč o lidském charakteru), možná že bude dokument působit na každého jinak.

Tak či tak je film Občan Havel přikuluje zábavnou a mnohdy i poučnou sondou do doby nedávno minulé, která z dnešního hlediska působí, jako by snad ani nebyla. A to vše prostřednictvím lidí známých i zapomeutých, kteří poutavě vyprávějí o tom, jak je člověk malý i velký zároveň.

Celkové hodnocení: 80 %

Občan Havel přikuluje (2009) - Vážně nevážně o Audienci, lidech, době a pivu; režie: Jan a Adam Novák; účinkují: Václav Havel, Pavel Landovský, Vladimír Merta John Bok, zaměstnanci pivovaru, bývalí členové STB aj.

Vydáno pod