Ozdobou Janáčkova máje jsou letos ženy

Ostrava – Letošní ročník Janáčkova máje zahájila včera tradičně jeho Sinfonietta. Festival, který patří v České republice mezi nejprestižnější hudební události, nabízí letos na sedmi místech Moravskoslezského kraje celkem 25 koncertů. Tváří 34. ročníku je klarinetistka Sharon Kam. Klasický zpěv bude zastoupen mimo jiné pěvkyněmi Gabrielou Beňačkovou, Magdalenou Koženou a Martou Infante. Netradičně bude mít na přehlídce své místo i představitelka lidové písně Jarmila Šuláková.

Jako každý rok nechyběla na zahájení ani velká hvězda hudebního nebe. Tentokrát vietnamský klavírista Dang Thai Son. „Hudba Leoše Janáčka se mě hluboce dotýká. Je barevná, se spoustou emocí a plná záhad. Na montreálské univerzitě vedu teď doktoranda, který si jako téma své práce vybral právě Janáčka. Dá se říct, že mám právě janáčkovskou sezonu,“ uvedl klavírista.

Letošní Janáčkův máj je ale především ve znamení slavných žen. "Žena je i tváří festivalu, a to světově proslulá klarinetistka Sharon Kam. Nesmím zapomenout ani na dvě skvělé české pěvkyně Gabrielu Beňačkovou a Magdalenu Koženou.

Reportáž Kristiny Staškivové (zdroj: ČT24)

K budoucím hvězdám rozhodně patří Veronika Eberle, mladá německá houslistka," vyjmenoval ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Vedle klasické hudby se letos přehlídka pouští i do experimentů. Mezi pozvanými interprety se například objevilo jméno Jarmily Šulákové. Netradiční jsou i místa konání některých koncertů.

„Skutečně mimořádným zážitkem bude premiéra opery Brenpartija aneb Hudební ukázky ze struskové haldy. Jako první využíváme prostředí energetické ústředny vítkovických železáren,“ prozradil Javůrek.

34. ročník Janáčkova máje potrvá do 9. června. Více informací

  • Gabriela Beňačková na Janáčkově máji 2008 zdroj: MHF Janáčkův máj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/878/87721.jpg
  • Zahájení festivalu Janáčkův máj zdroj: MHF Janáčkův máj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/878/87701.jpg