Cenu IMPAC dostala povídka o nerozhodném embryu

Praha - Povídka Darwin Would Be Surprised (Darwin by se divil) získala cenu IMPAC pro mladé české autory do 19 let. Podmínkou soutěže, která se konala letos potřetí, bylo napsat povídku v angličtině na téma „change“, tedy změna. Organizátorům přišlo rekordních 223 prací, ze všech porotce nejvíce zaujala povídka Hany Vackové. Především prý originálním humorem a vybroušenou pointou.

„Ta povídka je o nenarozeném dítěti, embryu, které ještě v břiše přemýšlí, jestli žít, nebo ne. A nakonec se rozhodne, že ne,“ prozradila autorka vítězného textu. Kromě celkové vítězky vyhrála také kategorii do 19 let.

V kategorii do 17 let porotu nejvíce okouzlila povídka Master Troublemaker (Pan potížista) o studentovi, který chodil do školy vždy o pět minut později jako student i jako učitel. Autorka Marie Hlaváčková tak téma změny pojala poněkud naruby. Ve třetí kategorii do 15 let nejvíce zaujala opět dívka -Tereza Rasochová povídkou Changes Bad And Worse.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

V porotě zasedli Petr Fantys a Justin Quinn, předsedal jí překladatel Martin Hilský. Překvapilo ho prý, jak různorodě pojali mladí spisovatelé téma změny - od proměn ve vlkodlaky a upíry až po téma sebevraždy.

Vítězové jednotlivých kategorií obdrží cenu ve výši 10 tisíc korun, absolutní vítěz bude navíc pozván na slavnostní vyhlášení prestižní Dublinské literární ceny IMPAC, která se koná v červnu v irském Dublinu. Tato cena se uděluje od roku 1996. Jejím cílem je podpora světové literatury. Mezi vítězi se objevuje například jméno irského spisovatele Colma Toibina nebo držitele Nobelovy ceny za literaturu Orhana Pamuka.

Nejlepší práce jsou k přečtení na webových stránkách Lidových novin, které s gymnáziem a základní školou PORG literární soutěž v Česku spolupořádají.