Goedendag, já jsem Nizozemsko

Praha – Vystoupením Nederlands Blazers Ensemble v rámci Pražského jara začal 22. května festival současné nizozemské kultury NethWorks.cz. Jeho cílem je představit českému publiku desítky umělců, souborů, projektů a kulturních aktivit z Nizozemska. Za spolupráce kulturních institucí a festivalů, kromě Pražského jara také například Tance Praha nebo romského festivalu Khamoro, se do 5. června uskuteční na tři desítky akcí v několika českých městech.

Záběr NethWorsks.cz je široký: od prezentace výtvarného umění, architektury či designu přes ukázky kinematografie, taneční a divadelní představení až po vystoupení interpretů rozmanitých hudebních žánrů. První akce pod hlavičkou festivalu začala už v dubnu v Langhans Galerii Praha – výstava předního nizozemského fotografa Erwina Olafa s názvem Choreografie citů.

V rámci NethWorks.cz se také v Brně představila putovní výstava Nizozemského institutu architektury. Skončila 21. května a přesunula se do Prahy. Do konce festivalu je ale naplánováno ještě mnoho jiných akcí.

Například představení renomované choreografky Anouk van Dijk v Divadle Archa 4. a 5. června. V Arše se také 23. a 24. května koná představení, které vytvořili choreograf Jiří Kylián a taneční improvizátor Michael Schumacher a které je inspirováno přestavením Last Touch, jež vzniklo pro soubor Nederlands Dans Theater III. Na nizozemské divadlo zaostří pražský Fringe Festival a na nizozemskou world music festival Khamoro.

Anouk van Dijk: Stau
Zdroj: ČT24/www.archatheatre.cz