Khamoro - šestidenní svátek romské kultury

Praha - Šest dní bude Praha patřit oslavám romské kultury. Dnes začíná jedenáctý ročník světového romského festivalu Khamoro. Vystoupí na něm více než stovka umělců a odborníků ze šestnácti zemí světa. Cílem festivalu je ukázat bohatství a mnohovrstevnatost romské kultury a tradic a také přispět ke zlepšení vztahů mezi majoritní společností a romskou komunitou. K tomu by kromě kulturního programu a odborných seminářů měla dopomoci i mediální kampaň.

„Zejména bychom chtěli dát jasně najevo, že romská kultura a romská národnost mají pevný základ v České republice,“ potvrdil jeden z organizátorů festivalu Michal Benč. Khamoro je hlavně o hudbě a tanci. Letos na návštěvníky čeká šest festivalových koncertů, na kterých uslyší tradiční i moderní romskou muziku.

„I když jsme všichni Romové, naše hudba se v každé zemi trochu liší. Vždycky nás muzikanty ovlivňují i národní tradice té země. Nás ukrajinské, na Balkáně zase balkánské,“ uvedl jeden z účinkujících Igor Krikunov z Ukrajiny.

Hned v pondělí se návštěvníci rozehřejí s mezinárodní kapelou DelaDap, hrající unikátní moderní mix tradiční romské hudby, jazzu a elektroniky. Koncert se uskuteční v Lucerna Music Baru. Tamtéž hned druhý den vystoupí největší hvězda letošního ročníku, legendární formace The Rosenberg Trio.

Události poslední doby nás jenom utvrzují v odhodlání pokračovat v naší práci. Světová akce, jakou festival Khamoro je, má jedinečnou příležitost upozornit na problémy kolem nás, na problémy společnosti. Nebudeme zavírat oči před otevřeným nebezpečím, které začíná zastrašováním Romů a může končit útoky proti jakémukoli občanovi nebo obyvateli tohoto státu. Khamoro má proto být svátkem romské kultury, svátkem Romů i všech ostatních, které romská kultura oslovuje a přináší jim radost. /Slovo 21, organizátor festivalu/

První z koncertů tradiční romské hudby se odehraje ve čtvrtek v klubu Roxy. Hudební program uzavře 30. května galakoncert v Kongresovém centru Praha, na němž kromě sedmi tradičních kapel vystoupí i speciální host - houslista Pavel Šporcl se slovenskými Romano Stilo.

Jednou z nejoblíbenějších akcí festivalu je pestrobarevný průvod účinkujících centrem Prahy. Letos vyrazí ve čtvrtek v pravé poledne z Můstku a projde za zvuků romské hudby z celého světa historickým centrem Prahy.

Doprovodné akce představí i další části romského kultury, tradic a současného života. Návštěvníci se mohou těšit například na přehlídku dokumentárních filmů nizozemského režiséra Boba Entropa v kině Aero nebo výstavu černobílých fotografií Šahina Šišiće. Součástí festivalu jsou také taneční workshopy. Pod názvem Jdeme dlouhou cestou se pak skrývá projekt mezinárodního setkání romské mládeže, letos z České republiky, Německa, Slovenska a Holandska.

Khamoro 2009 - kdy: 25.-30. května; festival se koná od roku 1999, jeho organizátorem je občanské sdružení Slovo 21.

  • Khamoro zdroj: www.khamoro.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/883/88233.jpg
  • Romská tanečnice zdroj: www.khamoro.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/883/88228.jpg
  • Průvod na Khamoro 2008 zdroj: www.khamoro.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/883/88223.jpg