Znalci Kundery se sjedou do Brna

Brno - O díle spisovatele Milana Kundery přijedou do Brna diskutovat literární vědci a kritici z Evropy i zámoří. Setkání odborníků připomene osmdesátiny brněnského rodáka. Účastníci třídenní konference budou věnovat pozornost Kunderovým česky i francouzsky psaným románům, povídkám, divadelním hrám, poezii, literární teorii, kritice i publicistice. Sám spisovatel na konfrenci, která začne 28. května v Moravské zemské knihovně, nepřijede.

Kundera žije po léta ve Francii a se starou vlastí příliš nekomunikuje. Z účasti na konferenci se omluvil prostřednictvím dopisu. „Z kontextu lze vyčíst, že ho konání konference možná potěšilo,“ uvedl jeden z organizátorů konference, romanista Petr Kyloušek z Masarykovy univerzity.

Slovo dostanou i překladatelé 

Na konferenci nazvané Milan Kundera aneb Co zmůže literatura vystoupí znalci z 11 zemí včetně Francie, Británie, Islandu, Itálie a Spojených států. K váženým hostům patří například francouzský spisovatel a kritik Guy Scarpetta nebo Kunderovi překladatelé Fridrik Rafnsson, Marek Bienczyk, Fernando de Valenzuela. Českou republiku budou zastupovat Aleš Haman, Milan Suchomel nebo Helena Kosková. Program konference  

Kromě Masarykovy univerzity se na organizaci podílejí také Univerzita Karlova, Akademie věd ČR, Janáčkova akademie múzických umění a univerzity v Lyonu a Římě.

Součástí doprovodného programu konference je divadelní představení Kunderovy hry Ptákovina v podání pražského Činoherního klubu. Kino Art nabízí filmové adaptace Kunderových děl Žert, Já, truchlivý bůh a Nikdo se nebude smát.

Ondřej Vetchý v inscenaci Činoherního klubu
Zdroj: ČT24/Činoherní klub