Výstava dokumentuje „černou jízdu“ Dietrichové do Ústí

Ústí nad Labem - Cestu herečky Marlene Dietrichové do Ústí nad Labem v květnu 1945, o které nejsou ve vojenských dějinách žádné záznamy, dokumentuje nově ústecká výstava Zapomenutí hrdinové. Expozice, která mapuje dlouhodobě osudy sudetoněmeckých antifašistů, představuje například čepici z americké uniformy, která patřila slavné filmové hvězdě. Ta podnikla v polovině května 1945 spolu s americkými vojáky tajnou cestu do Ústí z osobních důvodů.

„Viděl jsem z okna, jak na náměstí přijely dva džípy, vystoupili dva američtí vojáci a mezi nimi byla žena. Šel jsem se podívat, pozoroval jsem je asi z pěti metrů a poznal jsem Marlene Dietrichovou. Zapůsobila na mě, i když byla v uniformě,“ říká pamětník Vladimír Nechaba.

Při sběru informací k projektu „Dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu, kteří byli po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřeními uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu“ objevili historikové nové skutečnosti týkající se spojení slavné herečky a Ústí nad Labem.

Z Ústí do USA a zpět 

Bylo již známo, že Dietrichová byla manželkou ústeckého rodáka Rudiho Siebera. Ústí nad Labem, kde bydleli Sieberovi rodiče, pár několikrát navštívil, herečka měla jednu dobu i československé státní občanství a domovské právo. Manželský pár ve 30. letech emigroval do USA, kde nakonec získal americké občanství. Dietrichová, která vystupovala proti nacistům, v roce 1944 spolu s dalšími umělci vstoupila do americké armády, kde vystupovala před bojovými útvary a působila jako tlumočnice. Dosáhla hodnosti kapitánky. V Německu byla označena za vzorový příklad národního zrádce.

V květnu 1945 se pohybovala s americkými vojáky v jihozápadních a západních Čechách a kolem 15. května se z Plzně přes Most a Teplice vydala do Ústí. Jak vyplývá i ze soukromé korespondence, Dietrichová se snažila setkat s manželovými rodiči, zjistit, jak přežili válku a nálety na Ústí v dubnu 1945. „Šlo asi o 'černou jízdu' několika automobilů. Pohybovat se v Sudetech bylo od ní i v této době nesmírně odvážné,“ připomíná tajemník Muzea města Ústí nad Labem Václav Houfek. 


Marlene Dietrichová (1901-1992) svoji hereckou kariéru zahájila ve 20. letech v Německu, kde natočila několik němých filmů. Své nejslavnější filmy jako X-27, Šanghajský expres, Plavovlasá Venuše, Rudá carevna či Žena a tatrman natočila ve 30. letech v Hollywoodu. Po válce se herectví věnovala dále, ale s menšími úspěchy. Naposledy na veřejnosti vystoupila na konci 70. let. Poté se odebrala do soukromí a komunikovala jen pomocí telefonu. Zemřela v Paříži.