Korunovační klenoty ozdobí v Turnově stříbro i noc

Turnov - Kopie českých korunovačních klenotů vystavuje Muzeum Českého ráje v Turnově. Právě tam na střední uměleckoprůmyslové škole před lety vznikly. Do Turnova je zapůjčila Správa Pražského hradu, k vidění jsou v rámci expozice Turnovské stříbro, uspořádané ke 125. výročí založení odborné šperkařské školy v tomto městě. I když jde o kopie klenotů, vidět je lidé zcela běžně nemohou. V Turnově jsou například vystaveny vůbec poprvé.

Kopie koruny vznikla v roce 1967 pro československou expozici na montrealském Expu. Na přelomu 60. a 70. let přibylo žezlo a říšské jablko. Vznikaly přesně podle originálů, které nechal vyrobit císař Karel Čtvrtý.

Za vznikem kopií korunovačních klenotů stála práce turnovských šperkařů. „Protože se tady uchovala suma technologických a technických vědomostí, byla škola požádána o zhotovení kopie,“ vysvětlil kunsthistorik z Muzea Českého ráje Miroslav Cogan. K práci byli přizváni špičkoví řemeslníci - stříbrník, zlatník a také brusič drahých kamenů.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Výstava Turnovské stříbro trvá do listopadu, kopie klenotů budou vystaveny v Turnově, ale jen do 18. června. Prezentovány budou také v rámci muzejní noci 29. května, během níž proběhne i beseda s jejich tvůrci.

Výstava Turnovské stříbro představuje kolekci školních prací tepaného stříbra z období 1900 až 1974. Na rozdíl od zlata a broušených solitérů hraje zvláště stolní stříbro ve šperkařském řemesle jen podružnou roli, pro zákazníky se dováželo především z Německa a Vídně.

Kovotepectví bylo v turnovské šperkařské škole od počátku především doplňovací technikou, kterou se učili zlatníci, aby zvládli výrobu tvarově složitějších, zvláště secesních šperků. Další uplatnění nacházel tepaný kov, zejména stříbro, v montážích spojujících části broušených objektů - nádobek, nožů na dopisy, rukojetí k holím. Desítky zrealizovaných prací doplní na výstavě i originály kresebných návrhů.

  • Kopie koruny z korunovačních klenotů, která v roce 1967 vznikla v turnovské šperkařské škole pro Expo v Montrealu zdroj: www.muzeum-turnov.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/887/88652.jpg
  • Z výstavy Turnovské stříbro zdroj: www.muzeum-turnov.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/887/88651.jpg