Ředitel Pražského jara: Vinu za spor o práva v ČF má ministerstvo

Praha - Největší vinu na nepřehledné situaci, která nastala v České filharmonii kvůli sporu o autorská práva k nahrávkám, nese podle ředitele festivalu Pražské jaro Romana Bělora ministerstvo kultury. Konflikty mezi vedením ČF a velkou částí orchestru o výklad autorského zákona už téměř dva roky výrazně omezují pořizování nahrávek z koncertů i na zvukové nosiče. Spory vyvolala novela autorského zákona týkající se aktivit hráčů, které nezahrnuje jejich pracovní smlouva, jako záznamů z koncertů využívaných v rozhlase a televizi a na zvukových nosičích i studiového nahrávání.

„V době, kdy konflikt mezi vedením ČF a některými hráči orchestru vznikl, si mělo ministerstvo kultury jako zřizovatel tělesa vyžádat právní rozbory novely zákona, případně předat celý případ soudu,“ uvedl dnes Bělor na tiskové konferenci. Ministerstvo tehdy vedl Václav Jehlička (KDU-ČSL).

Dříve autorská práva k nahrávkám patřila hudebníkům, kteří je poskytovali k dalšímu užití, po legislativní úpravě se stala majetkem filharmonie. Hráči dokonce loni požadovali odvolání Riedlbaucha. Ministerstvo se tehdy přiklonilo na jeho stranu.

Zmařený Mahler 

Podle Bělora se musí urychleně vyřešit konflikt kompromisem a smírem. Usnadní to prý i vztahy festivalu s veřejnoprávními médii, která záznamy živě přenášejí. Záznamy koncertů ČF patří ke kmenové tradici festivalu. Minulý měsíc například dostal budoucí šéfdirigent ČF Elijahu Inbal nabídku pořídit nahrávku dvou dubnových koncertů v Rudolfinu. Kvůli tomuto sporu se však nenahrály. Orchestr loni nečekaně odmítl i zaznamenat své koncerty na Pražském jaru a v září dostatečně nevyužil výročí sté premiéry Sedmé symfonie Gustava Mahlera. „Jiné orchestry by okolo toho udělaly festival,“ poznamenal Bělor.

Nový ministr kultury Václav Riedlbauch má podle Bělora nyní jedinečnou příležitost podniknout kroky, jež by pomohly situaci vyřešit. Riedlbauch zároveň stále ještě vede Českou filharmonii, zřizovanou ministerstvem, byť jeho funkční období končí na konci června. Na jeho místo nastoupí Vladimír Darjanin.

Řešení přijde v červenci? 

Soud mohl podle Bělora vynést precedenční rozhodnutí, případem by se pak řídily i ostatní orchestry. V současné době se případem zabývá i budoucí ředitel ČF Darjanin, který se snaží s hráči dohodnout a sepsat předběžnou smlouvu. Výsledky jejich jednání budou zřejmě známy do počátku července, kdy Darjanin do funkce nastoupí.