Jazz Meet World pokračuje

Praha - V rámci otevřeného hudebního projektu Jazz Meets World, který průběžně probíhá na různých pražských místech, dnes v Baráčnické rychtě v Praze 1 vystoupí hudební formace z Ugandy Albert Bisaso Ssempeke - Amadinda Quartet. Frontmanem uskupení je Albert Bisaso Ssempeke, který začal v raném věku vyrábět vlastní hudební nástroje z místních materiálů a záhy nato začal studovat a učit se od svého otce. Během času se Bisaso stal respektovaným hudebníkem a znalcem ugandské a bugandské kultury, tance i hudby. Albert Bisaso tak pokračuje v udržování tradic kigandské hudby, která se v jeho talentované rodině předává již dlouhé generace.

Albert Bisaso Ssempeke se narodil v Ugandě v květnu 1978. Dětství strávil v Naggalamě, která leží v ugandském regionu Mukono, odkud se v roce 1987 odstěhoval k otci. Jeho otec, doktor Albert Ssempeke, byl mezinárodně uznávaným multiinstrumentalistou a učitelem a řadil se k několika málo soudobým hudebníkům uchovávajícím dávné hudební tradice království Buganda. Doktor Albert Ssempeke zemřel 2. září 2006.

Albert hraje na řadu tradičních ugandských nástrojů, například na ugandský dlouhý xylofon zvaný amadinda, jednostrunnou loutnu ve tvaru luku známou jako endigidi, nástroj endongo připomínající harfu či lyru, lamelový prstový nástroj nazvaný waijwa ntalo, podélnou flétnu ndere a různé typy bubínků a perkusí. V současné době žije v ugandské Kampale a pravidelně tu účinkuje s různými místními skupinami a hudebníky. Kromě toho také cestuje a v různých zemích přednáší, pořádá hudební dílny a vystupuje pro publikum ve Vídni, Berlíně, Jižní Africe a všude, kde se mu k tomu naskytne příležitost. Pod jeho vedením probíhají četné kurzy a programy pro dospělé i mládež v Kampale i okolí.

Ssempeke začal tradiční ugandskou, bugandskou a kigandskou hudbu, kulturu, divadlo a tanec vyučovat v Kampale v roce 1998. Systematičtěji se Albert věnoval výuce na několika školách v Kampale, Odborné nástavbové škole v rámci irského humanitárního projektu GOAL, Homisdallenově základní škole a stal se též hostujícím hudebníkem na Mezinárodní ugandské škole v Kampale. V mezinárodním měřítku se hudebník intenzivně věnuje různým hudebním projektům a představením a snaží se sdílet hudbu, umění a bohaté tradice Ugandy s publikem a kolegy po celém světě.