Životopis Arnošta Lustiga nahlíží zadním vchodem

Praha - Dosud nevyslovená tajemství v životě Arnošta Lustiga si dal za cíl odkrýt jeho autorizovaný životopis z pera Františka Cingera. Dílo s názvem Arnošt Lustig zadním vchodem vyšlo v nakladatelství Mladá fronta. Život známého spisovatele, který přežil holokaust, přibližuje výpověď Jiřího Justice, Lustigova spoluvězně z Terezína, Osvětimi i Buchenwaldu, který s ním utekl z transportu smrti. Součástí knihy, která píše i o tom, co Lustig zažil po válce v americkém exilu, jsou i dosud nepublikované rozhovory.

„Zadáním bylo najít něco, co lidé o Arnoštovi nevěděli,“ řekl dnes novinářům Cinger. Lustig jako patnáctiletý skončil v terezínském ghettu a potom prošel koncentračními tábory Osvětim a Buchenwald. V dubnu 1945 uprchl z transportu smrti do Dachau a skrýval se v Praze. Účastnil se květnového povstání. Po válce studoval žurnalistiku. V roce 1948 se jako dopisovatel účastnil izraelsko-arabské války. V roce 1968 emigroval do Spojených států. V Americe přednášel na několika univerzitách, po roce 1989 také v Praze.

Letos byl mezi 14 nominovanými na mezinárodní Man Bookerovu cenu, mezinárodní obdobu známého britského literárního ocenění. Ocenění může dostat žijící autor, který píše anglicky nebo jehož knihy jsou běžně dostupné v anglickém překladu. Uděluje se za celé dílo a za příspěvek světové literatuře.