Veletrh muzejních myšlenek

Velké Meziříčí - Na zámku ve Velkém Meziříčí začal dnes čtrnáctý ročník veletrhu muzeí České republiky. Kromě prezentace a výstav muzeí a firem se v jeho rámci konají pravidelně i různé semináře. Letošní ročník se zaměřil právě především na seminární část. Hlavním tématem je zamyšlení, jak pojednat návštěvní prostory v památkových objektech a jak vytvořit kvalitní, poutavou a moderně pojímanou muzejní expozici v historickém prostředí.

„Cílem je prodiskutovat tvorbu nových muzejních expozic v památkových objektech tak, aby bylo dosaženo většího emotivního účinku,“ potvrdil ředitel pořádajícího Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Martínek. O tom, jak nově pojímat návštěvní prostory, diskutují na veletrhu teoretici, architekti i tvůrci expozic z celé republiky.

Například na zámku ve Velkém Meziříčí museli autoři nové expozice o historii města citlivě skloubit dobové prostředí s celou šestisetletou historií města. „Všude na stěnách jsou fresky, takže byl trochu problém dostat k nim jakékoli vitríny,“ zmínila Marie Ripperová z Muzea Velké Meziříčí, s jakým úskalím se musela potýkat.

Reportáž Ireny Tyslové (zdroj: ČT24)

Diskuse se také týkají možnosti čerpat pro muzea peníze z evropských zdrojů. Jedné z účastnic veletrhu, Zitě Zemanové, ředitelce Středočeského muzea v Roztokách u Prahy, se například peníze na rekonstrukci roztockého zámku sehnat nepodařilo. „Musím říct, že ve Středočeském kraji nedostává teď infrastruktura v cestovním ruchu tu největší podporu, ale budeme doufat, že se najdou nějaké další,“ nevzdává se ale naděje, že se jí podaří získat téměř 70 milionů korun na opravu povodněmi poničeného zámku.

Veletrh muzeí, který končí 29. května, začal dnes ve Velkém Meziříčí, účastníci navštíví také Třebíč a Moravské Budějovice. Čtrnáctý ročník se koná na počest muzejníka, filozofa, muzeologa a kunsthistorika Bohuslava Mikuláška.