O festival Divadlo evropských regionů je stále zájem

Praha - Podle organizátorů 15. ročníku mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, který se uskuteční od 21. do 30. června v Hradci Králové, bude mít akce podobně velkou návštěvnost jako loni, kdy 240 představení vidělo na 70 000 diváků. A to přesto, že letošní zhruba pětimilionový rozpočet akce je o dva miliony korun menší než před rokem.

„Přestože je letos festival finančně omezen, na jeho kvalitě se to neprojeví. Na všechna oficiální představení bude vyprodáno,“ řekl ředitel pořádajícího královéhradeckého Klicperova divadla Ladislav Zeman. Jeho slova potvrzuje předprodej vstupenek, který začal 4. května a provázela ho tradičně několik desítek metrů dlouhá fronta zájemců.

Loňský rozpočet tvořil třímilionový příspěvek ministerstva kultury. Zbytek pokryly příspěvky královéhradecké radnice, kraje, soukromých sponzorů a tržby ze vstupného. Vstupenky tvořily 30 procent z celkového rozpočtu, přičemž Open Air program je zdarma. Letos podle Zemana všichni svoji podporu snížili až na 50 procent. „Omezení financí ovlivní investice, proto se s výjimkou polských a slovenských divadel letos nepředstaví v hlavním programu jiné země, ubudou i dětská představení,“ uvedla ředitelka spolupořádajícího Divadla Drak Jana Dražďáková.

Festival Divadlo evropských regionů otevře 21. června představení Viva Verdi, které pro polskou scénu Těšínského divadla připravil režisér Michael Tarant spolu s dramaturgyní a překladatelkou Renatou Putzlacherovou. Na další dny jsou připraveny desítky divadelních představení, herci budou kromě stálých scén hrát také v šapitó v parcích a v ulicích historického centra.

Domácí Klicperovo divadlo uvede devět inscenací. Prostor dostane i nejčerstvější premiéra, muzikál nového uměleckého šéfa Klicperova divadla Davida Drábka Ještěři o osudech dnešních pětatřicátníků, bývalých spolužáků ze základní školy.

Festival představí také Divadlo Na Zábradlí, které si v letošní sezoně připomíná padesáté výročí založení. Během jednoho celého dne budou mít diváci možnost zhlédnout tři inscenace z jeho nejnovějšího repertoáru - detektivní komedii Friedricha Dürrenmatta Komplic, intimní hru Michala Walczaka Pískoviště a hru Pera Olova Enquista Blanche a Marie.

Na festival se vrací petrohradské divadlo Prijut Komedianta, tentokrát s inscenací pantomimy Arthura Schnitzlera Závoj Pierettin. Dále se představí projekt Jihočeského divadla z Českých Budějovic s názvem Smršť. To nejlepší, co vzniklo v uplynulé sezoně, nabídne i Divadlo Drak.

Open Air Program, součást festivalu Divadlo evropských regionů, letos pořádá více než 150 představení pod širým nebem - na Letní scéně Klicperova divadla, v Žižkových sadech, v atriích Městské hudební síně a Staré radnice, nově na nádvoří Nového pivovaru. Divadlo Jesličky zahraje inscenaci Portugálie i v hospodě Budvarka na Pospíšilově třídě, polští divadelníci ve svém dodávkovém Mercedesu, skupina Autobuf v turistickém stanu. Hradečtí divadelníci nabízejí i specialitu - představení bytového divadla, která se budou hrát po několik večerů ve skutečných bytech na Velkém náměstí. 

Loni se v Hradci Králové na 21 scénách na různých místech představilo kolem 130 divadelních souborů z Česka a dalších 12 zemí.