Ondráš zůstává v armádě

Praha - Folklorní soubor Ondráš zůstane nadále součástí Armády ČR, rozhodl místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták. Po zvážení všech pro a proti dospěl prý k názoru, že ponechat Ondráše pod armádními křídly je optimální řešení. Jeho další budoucnost ale Barták podmiňuje změnami, ke kterým musí podle jeho slov ve fungování souboru dojít. Původně vyčlenilo ministerstvo obrany peníze na jeho provoz jen do konce června, a co by s ním bylo dál, bylo stále nejisté.

Na záchranu souboru byla sepsána také petice, kterou podepsalo přes 17 tisíc lidí, politiky ale nepřesvědčila. K rozhodnutí ponechat si Ondráše došel Barták po jednáních s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem, ministryní školství Miroslavou Kopicovou, ministrem kultury Václavem Riedelbauchem a hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem.

Ten při posledním ohlášeném vystoupení Ondráše na konci dubna tajemně prohlásil, že řešení už má a přislíbil členům souboru, že na ně čekají brzy pozitivní zprávy. Dnes uvedl, že vedení kraje mělo pro soubor připraveno 12,5 milionu korun, pokud by se po červnu ocitl bez svého dosavadního zřizovatele. Část částky, 2,5 milionu chce Hašek nyní navrhnout zastupitelstvu jako dotaci pro Ondráše.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Necháme si vás, ale…

Zrušení souboru Ondráš jako vojenského útvaru zdůvodňovalo ministerstvo obrany úsporami. Ondráš prý z rozpočtu odčerpává téměř 30 milionů ročně, které by armáda mohla využít na jiné věci, a místo 49 zaměstnanců souboru by mohla mít stejný počet vojáků.

Protože rozpočtová situace se nijak nezměnila, Barták očekává, že ve fungování Ondráše dojde ke změnám. „Je nutné, aby vedení souboru intenzivně hledalo další zdroje financování mimo rozpočet ministerstva obrany. Umělecká koncepce souboru by měla více přispívat k propagaci Armády ČR. Aby vazba souboru na armádu nebyla v budoucnu opět zpochybněna, musí diváci spojení Ondráš-armáda jasně vnímat,“ uvedl ve svém prohlášení.

Ředitel Ondráše: Myslím, že to půjde

Poslední zmíněný požadavek by podle ředitele Ondráše Aleše Krkošky neměl být problém. „Myslím, že jsme toho dělali pro armádu dost i v minulosti, akorát to nebylo vidět. Teď se chceme například podílet na náborových kampaních armády,“ prozradil.

Financování souboru z jiných zdrojů, než je pokladna ministerstva obrany, ale za trochu komplikované považuje. Vlastní komerční činnost Ondráše ztěžuje to, že nemůže na svých akcích vybírat vstupné. „Musíme se poradit s šikovným právníkem a hledat cestu, jak to vyřešit,“ uvedl Krkoška.

Na financování souboru by se podle něho mohla podílet také další ministerstva. Už dříve - v souvislosti s otázkou budoucnosti Ondráše - například prohlásil, že své místo by měl mít soubor i na ministerstvu kultury. „Budeme se snažit náš provoz spolufinancovat s pomocí ministerstev, asociace krajů a vybíráním vstupného na naše vystoupení,“ uzavřel.

Ondráš je jediným poloprofesionálním souborem svého druhu v ČR. Vznikl před 56 lety. Do loňska uspořádal na 3 300 vystoupení, která vidělo přes 1,3 milionu diváků. K jeho členům - nevojákům - patří až 50 tanečnic, tanečníků a muzikantů hlavně z řad vysokoškoláků.