Příběhy z Afriky dojímají i burcují

Praha - Česká televize dnes na svém druhém programu vysílá od 20 hodin druhý z šesti dokumentů o Africe. Pod názvem Afrika rodu ženského zachycuje život manželek v kmeni Tsamajů v jižní Etiopii, namibijských samoživitelek z evropského projektu Hliněný dům a tří generací ugandských křesťanek uvyklých polygamii. Šestidílný cyklus Příběhy z Afriky se snaží najít odpovědi na šest otázek (více o pořadu na webovém speciálu).

Šest hodinových dokumentárních filmů přibližuje život obyčejných lidí na africkém kontinentu. Jednotící myšlenkou celého cyklu je, že chce-li někdo Afričanům pomoci, musí je nejdříve pochopit. Česká televize využila příležitost i od Evropské komise, která na toto téma vypsala granty, a se svými projekty zvítězila.

Otázky pro Afriku

  • Jak funguje mnohoženství?
  • Jak válka proměnila ugandské školáky ve vojáky?
  • Proč namibijské prostitutky nepoužívají kondom, přestože jsou HIV pozitivní?
  • Přináší známka fair trade farmářům spravedlivější cenu?
  • Čím láká Evropa běžence z Afriky, kteří riskují život na ilegálních člunech ve vlnách moře?
  • A pomůže africkému zemědělství zakládání rybníků evropskými experty?

Jeden příběh natočil Pavel Bezouška, čtyři dokumenty připravila tvůrčí dvojice Zuzana Šimůnková a Andrea Majstorovičová. Pátý spolu s Andreou Majstorovičovou natočil Petr Kopecký. V Africe je ovšem potkaly tak dramatické události, že dokumenty málem nevznikly.

Cesta Afrikou např. pro Zuzanu Šimůnkovou po šesti týdnech intenzívní práce v Ugandě a Etiopii skončila hospitalizací, protože přes všechna opatření onemocněla obvykle smrtelnou mozkovou malárií. Na malárii zemře v Ugandě každoročně několik desítek tisíc dětí a zákeřná nemoc se po odjezdu do Etiopie projevila i v českém štábu. Andrea Majstorovičová přiznává, že Zuzanina nemoc byla jedním z nejhorších momentů jejího života.

  • Nejběžnějším dopravním prostředkem v Ugandě je kolo autor: Vlastimil Hamerník, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/906/90511.jpg
  • V česko-ugandské nemocnici autor: Vlastimil Hamerník, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/893/89298.jpg