Český výtvarník v Německu povýšen do rytířského řádu

Mnichov - Český umělec Ivan Steiger (70) dostal v Mnichově jedno z nejvyšších vyznamenání Spolkové republiky Německo - kříž se stuhou Řádu za zásluhy, mezinárodně odpovídající titulu "rytíř". Jménem prezidenta mu ho předal bavorský premiér Horst Seehofer. Ivan Steiger, respektovaný evropský výtvarník, se proslavil hlavně jako karikaturista a kmenový autor listu Frankfurter Allgmeine Zeitung.

Ivan Steiger má za sebou tisíce karikatur v předních světových denících, filmové scénáře, literární tvorbu a teď i klasické malby - umělec představuje ve Starnbergu u Mnichova svůj dosud utajený svět.

„Steiger není ani abstraktní, ani konkrétní. Vytváří svůj vlastní poetický svět a to je nové,“ říká kritik ze Sueddeutsche Zeitung Gottfried Knapp. „Nejkrásnější je, když začnu malovat a během několika vteřin jsem čtyřletý nebo pětiletý,“ říká ke své tvorbě umělec. Steigerova kresba křehké květiny rašící z pařízku se stala po šedesátém osmém symbolem pro okupované Československo. Osobně ale za svůj nejdůležitější počin považuje ilustrace k Bibli.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Výtvarník opustil Československo ve svých 29 letech v roce 1968, za střelby pohraničníků. „Tak jsem prchal, až mi praskla bota. Ta pak byla ve všech světových novinách,“ vzpomíná.

Vedle malování jsou druhou vášní Ivana Steigera staré hračky. Jeho sbírka je k vidění v muzeu na Mariánském náměstí v Mnichově a několik let také v  Muzeu hraček na Pražském hradě.

  • Dílo Ivana Steigera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/895/89493.jpg
  • Ivan Steiger autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/895/89496.jpg